GO! Leereffect
Wat is er gebeurd?

Hoog Risico openstaand deur hoofdverdeler

Bij betreden van een Laagspanningsruimte  is een openstaande casettedeur van de hoofdverdeler aangetroffen. Er waren geen personen aanwezig in de ruimte. De achterliggende installatie was niet afgeschermd en spanningsvoerend (onder spanning).


Overige oorzaken

Diverse medewerkers hebben toegang tot de ruimte. Door middel van Paperclip methode kan dit type installatie onder spanning open gemaakt worden. Op deze locatie is dit niet toegestaan! 

Derden hebben de situatie onveilig achtergelaten. Hierdoor is niet een directe oorzaak te benoemen. Wel is duidelijk dat verschillende partijen sleutels hebben voor deze ruimtes.

Wat kan jij doen

Sluit deze ruimte af en pak verboden toegang op de deur.

Meld dit gelijk bij de opdrachtgever.

Maar er interne een melding van.

Wat doet Heijmans?

Er is en toolbox geven over dit onderwerk. en het voorval is landelijk besproken.

installatie(s) kenmerken dat deze methode niet gebruikt mag worden (Paperclip methode). Wanneer soort gelijk situatie zich weer voor doet direct ruimte verlaten en IV'er onmiddelijk informeren. De “Paperclip methode” is een methode die door de leverancier is aangedragen in de gebruikershandleiding als een methodiek om onder spanning de achterliggende installatie te kunnen inspecteren en/of metingen uit te kunnen voeren. Vanwege de risico’s die dit met zich mee brengt is deze methodiek niet toegestaan.

Tips

Doe geen aannames ; kies voor je eigen veiligheid en speel op zeker.