03 Horizontaal en verticaal transport
 >  Reductie Aanrijdgevaar
Introductie

Op de bouwplaats vinden nog steeds te veel aanrijdingen plaats. Daarom gaan we voortaan anders kijken naar hoe we aanrijdgevaar kunnen voorkomen. Technische maatregelen alleen zijn niet genoeg. 

Dit doen we met z’n allen: vanaf de tender tot in de realisatie, binnen en buiten Heijmans en samen met andere bouwbedrijven en partners in de branche. 

Het stappenplan van de Governance Code Veiligheid Bouw ‘Voorkomen van aanrijdgevaar’ helpt ons daarbij. Stap voor stap zorgen we voor een veilige werkomgeving. Samen zorgen we ervoor dat iedereen weer veilig naar huis kan. 

Hieronder een kort filmpje van Ton Hillen, CEO van Heijmans, over reductie aanrijdgevaar (https://youtu.be/2K0HRjA2PNM):

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Wat er kan gebeuren als je (bijna) wordt aangereden is helaas voor iedereen wel voor te stellen. Hieronder twee verhalen van Heijmans collega's welke aangeven wat ze ervaren hebben en wat dat met ze als persoon doet.

Ervaringsverhaal van Heijmans collega's: “Aanrijdgevaar is een sluipmoordenaar”. Kleefwagenchauffeur Robert Weiss en directeur infra regio Noordwest Stefan de Munck over het reduceren van aanrijdingen.       


Weblink: Reduceren van aanrijdgevaar - door te kijken en te praten | Heijmans N.V.           

Ervaringsverhaal van Heijmans collega: “De maat is vol”.
Ruud Brekelmans (voorman monteur) over aanrijdgevaar op de A1. 


Weblink: De maat is vol.

Maatregelen > Wat kan je doen?

Hoe reduceren we aanrijdgevaar en hoe kunnen we vaker voorkomen dat voertuigen in de buurt van mensen komen? Door vooraf slim te kijken naar de risico’s. Liever komen mensen en voertuigen niet bij elkaar in de buurt. Lukt dat niet? Wees je dan bewust van de risico’s en zorg dat jij maatregelen neemt. 

Iedereen heeft een rol
Het maakt niet uit welke functie je hebt, iedereen heeft een rol in het voorkomen van aanrijdingen. We doen dit met z'n allen: met onze chauffeurs, vakmannen, uitvoerders, projectleiders. Maar ook in de tender, in gesprekken met opdrachtgevers en inkopers.

De bron aanpakken: volg het stappenplan 
Het ‘stappenplan reductie aanrijdgevaar’ helpt ons om vooraf slimmer te kijken naar risico’s van aanrijdgevaar. Stap voor stap zorgen we voor een veilige werkomgeving. Eerst pak je de bron aan. Lukt dat niet, dan scherm je de bron af. Je maakt afwegingen op basis van het stappenplan. Dit stappenplan geldt voor álle voertuigen en machines op en rond de bouwplaats. 

Zo werken we met het 'Stappenplan aanrijdgevaar voorkomen':

  • Je kunt pas naar de volgende stap als de stap ervoor door zwaarwegende redenen niet toepasbaar is.​
  • Je kan maatregelen uit verschillende stappen combineren.​

Dit kan jij doen om aanrijdgevaar te voorkomen:
  • Start je dag met het vergaren van informatie over de risico's op je werklocatie en van je werkactiviteiten.
  • Vraag altijd om duidelijke instructies.
  • Stel vragen en laat je horen.
  • Zorg ervoor dat je voor anderen zichtbaar bent.
  • Zie jij mij, zie ik jou?
  • Bestuur je een voertuig/materieel en heb je geen 360 graden zicht, zorg voor een extra paar ogen.
  • Voer altijd en regelmatig een LMRA uit.
  • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en die van je omgeving.