01 Arbozorg en organisatie van de arbeid
 >  Zie jij mij, zie ik jou, thuis en onderweg
Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  • Ik vertrek altijd met goed zicht van huis
  • Mijn auto maak ik altijd sneeuw/ijs vrij! 


Risico's > Wat kan er gebeuren?

Het weer heeft veel invloed op de omstandigheden op de weg, je gedrag als verkeersdeelnemer en dus ook op je eigen veiligheid. Schone ramen dragen veel bij om goed zicht te hebben. Maar ook andere zaken in en rondom je auto dragen hierin bij                                                                                 

  • Beslagen en/of deels bevroren ramen zorgen voor slecht zicht rondom en zijn een oorzaak van vele ongevallen of bijna ongevallen.
  • Flinke hoeveelheden sneeuw of brokken ijs die van een auto afwaaien kan zorgen voor ongevallen en/of schrikreacties bij overig verkeer, ben alert bij vrachtauto's, hier kunnen grote brokken ijs afvallen!

Maatregelen > Wat moet je doen?

Goed zicht in de auto/busje

Een dichtgevroren ruit komt nooit gelegen, maar niet krabben is geen optie. IJs op de ruit is niet alleen een forse belemmering van het zicht, het kan ook een stevige boete tot gevolg hebben (+/- €240,-). Is er vorst of kans op vorst, dek dan je autoruiten af als dat kan en houdt rekening met krabtijd als je op weg moet en zorg dat je krabber op een makkelijk te bereiken plaats ligt. En denk ook even aan je zijspiegels!

 Condens op de autoruit geeft een forse belemmering van het zicht, maar is makkelijk te verhelpen. Schakel de airco in en de ruit trekt binnen enkele momenten schoon.  Wacht met rijden tot je rondom je auto weer goed en veilig zicht hebt. Je verwarming hoog aanzetten of met een doek/zeem je droogmaken kan natuurlijk ook als je geen airco hebt.

Regen, zout op de weg, boeren landweggetjes, bouwplaatsen, allemaal plekken waar je ruit niet schoner van wordt. En een vieze ruit met de zon erop is buiten heel irritant ook nog eens onveilig. Je ziet tenslotte een stuk minder hier door. Zorg dat je ruitensproeiervloeistof op peil is, zorg voor de goede per seizoen en koop tijdig nieuw. Ook goede ruitenwissers dragen hier in bij. Laten ze na het schoonmaken nog steeds strepen achter of is het rubber kapot, laat deze zo spoedig mogelijk vervangen.

​​​​​​​Vergeet ook de sneeuw niet en vooral het schoonmaken van je gehele auto hierbij. Sneeuw kan bij het remmen naar voren schuiven vanaf je dak op je voorruit. Het kan van het dak afvliegen zodat diegene erachter in zicht belemmerd wordt. Lampen die niet meer zichtbaar zijn omdat er sneeuw over zit zorgen naast minder verlichting van de weg zelf dat je ook minder goed gezien wordt. Dus ook de kofferbak en motorkap schoonvegen is het advies.

Tips > Voor meer informatie

En heb je dan eindelijk mooie schone ruiten aan de binnen- en buitenzijde, dan is er nog die laagstaande zon. Dit zowel in de zomer als in de winter. Zorg dat je een zonnebril in de auto hebt liggen, bij voorkeur een met Uv-filter en mogelijk zelfs polariserende glazen. Deze filteren veel beter het licht dan alleen een stukje donker plastic.   

                           

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.