11 Specifieke toolboxen n.a.v. een incident & SOS-melding
 > 
Introductie -> Werken met handgereedschap
Met deze Toolbox willen we met jullie in gesprek gaan over de risico's rondom handgereedschap en hoe hier bewust mee om te gaan. De Toolbox wordt gehouden naar aanleiding van een recent incident in onze regio waarbij een collega vakman gewond is geraakt. Het ongeval gebeurde toen hij met zijn eigen lichaamsgewicht kracht wilde bijzetten om een jalonstok de grond in te krijgen. Toen deze op een hard object in de ondergrond stootte en wegschoot, heeft deze collega zijn ribben gekneusd. 

Nu is dit een hele specifieke situatie, maar de link met de dagelijkse praktijk is eenvoudig te leggen met ander gereedschap zoals stootijzers, puthaken, spade/bats etc. waar we soms flink kracht moeten bijzetten en iets plots los kan komen. is is extra actueel deze week (7) nu we weer aan het werk gaan maar er nog vorst in de grond zit. Even voor een kleine klus de grond loshakken met een stootijzer of spade zal zeker voorkomen. 
Discussie > Bespreek het met je collega’s!

In de praktijk komt het vaak voor dat wij even snel iets doen. Even snel op de ladder staan om het bovenste plankje vast te timmeren of even snel met de handzaag iets zagen zonder goede bescherming met als gevolg dat je van de valt of de zaag schiet weg met letsel als gevolg. Wie heeft er wel eens een van onderstaande situaties meegemaakt?

 1. Ik gebruik wel eens gereedschap waar het eigenlijk niet voor bedoeld is of op een onjuiste manier.
 2. Ik voer werkzaamheden wel eens even snel uit in plaats van eerst te zorgen voor extra hulpmiddelen, gedegen handgereedschap, om mijn werkzaamheden uit te voeren. 
Risico's > Wat kan er gebeuren?

Bij ongevallen waarbij letsel op treedt is vaak de directe oorzaak dat het slachtoffer wordt geraakt. Dit kan zijn door:

 • delen die weg of juist terug schieten
 • vallende delen
 • vloeistof wat wegspuit
 • gas wat vrij komt
 • of doordat iemand zich snijdt, zich stoot of struikelt.

Kortom er komt energie vrij waardoor we letsel op lopen. Geraakt worden door die vrijkomende energie levert letsel op. Eén van die handigheidjes die we in de praktijk toepassen is om te zorgen dat je niet wordt geraakt. Denk aan een bokser die de stoot van zijn tegenstander probeert te ontwijken om geen klap op zijn hoofd te krijgen. Er komt een hoop energie vrij wanneer zij je raakt. Maar slaat ze mis kost het haar alleen maar energie.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Voor dat je aan het werk gaat:

 • Voer de LMRA uit; check je werkplek;
 • Zorg voor goede verlichting; vooral in vroeg in de ochtend; 
 • Zorg je dat je de juiste arbeidsmiddelen (gekeurd) bij de hand hebt;
 • Zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • Zorg dat je een juiste lichaamshouding hebt en deze zo min mogelijk probeert te belasten, ook al is het vaak maar even snel en wat kan er nou mis gaan.  
 • Overtuig jezelf ervan dat het werkgebied vrij is van kabels, leidingen en andere obstakels door middel van tasten (voelen);

Zorg er dus voor dat je niet geraakt word. Door je goed te positioneren waarbij je al nadenkt wat er kan gebeuren als iets wegschiet, vrij komt of terug schiet kan een hoop ellende voorkomen. Je kent vast ook een regel die het “werken uit de vuurlinie” principe hanteert.

Tips > Voor meer informatie

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.