GO! Leereffect
09-06-2020 Geen isolatiebewaker geïnstalleerd
Wat is er gebeurd?


Naar aanleiding van een melding is gebleken dat niet alle voertuigen van Heijmans de juiste beveiliging kennen bij de Powerbox! In sommige gevallen ontbreekt de isolatiebewaker waardoor er een zeer onveilige situatie kan ontstaan.

Hoofdoorzaak

We hebben een periode gekend binnen Heijmans dat er powerboxen geïnstalleerd zijn zónder isolatiebewaker. Dit is geen verstandige keuze geweest.

Gevolgen

Als je werkt met elektrisch gereedschap op een powerbox zonder isolatiebewaker is er een onveilige situatie. Als er vervolgens ook nog een probleem is met je gereedschap, kan het zijn dat de stroom niet onderbroken wordt met alle gevolgen van dien!


Maatregelen

In een vaste installatie zorgt de aardpen ervoor dat er een veilige situatie ontstaat, dat is uiteraard bij een powerbox niet mogelijk. Daarvoor wordt de isolatiebewaker geïnstalleerd.

Om het beveiligingsprobleem met één apparaatje op te kunnen lossen is er de zogenaamde isolatiebewaker beschikbaar. De isolatiebewaker meet het lek van fase of nul en bij een gevaarlijke waarde zal het apparaat direct ingrijpen en de stroomtoevoer afschakelen. Omdat de isolatiebewaker de gehele beveiliging overneemt, is het installeren van een aardlekmodule niet nodig.

Leerpunten

Alle berijders van bussen waarvan potentieel een onveilige situatie aanwezig is zijn aangeschreven. Bij deze bussen worden passende maatregelen genomen.

Denk je dat een onveilige situatie is bij jouw powerbox? Bel zo spoedig mogelijk met Brover Bedrijfswageninrichting

Gegevens Brover:
Brover Bedrijfswageninrichting
Spaarpot 10
5667 KX GELDROP
040-3400390

Neem ook contact op met je leidinggevende.

De isolatiebewaker kan je op de volgende wijzen herkennen:


Op deze foto zie je de isolatiebewaker linksboven ín de box verwerkt.

Ook hier is de isolatiebewaker verwerkt in de Powerbox

Hier is de isolatiebewaker buiten de box geplaatst. Dan is vaak gekozen om deze op het kopschot te monteren

Hier is geen isolatiebewaker te zien, neem contact op met Brover