Voorwoord
1.1Ons veiligheidsprogramma: GO!
1.2De GO! APP
1.3Bij wie kun je terecht?
2.1Algemene regels op het werk
2.2Instructie en voorlichting
3.1Verplichte PBM's
3.2Waar moeten PBM's aan voldoen
3.3Afwijkingen op verplichte PBM's
4.1Veiligheidssymbolen op een rij
5.1Alarmkaart/ bedrijfsnoodplan
5.2Ongevallen
5.3Milieuincidenten
5.4Melden via de GO! APP
6.1Beloningen
6.2Handhavingsbeleid
7.1Langs de weg
7.2Langs het spoor
7.3Ladder of trap
7.4De rolsteiger
7.5De vaste steiger
7.6De hoogwerker
7.7Graafwerkzaamheden
7.8Werken langs of op het water
7.9Elektrische- en gasinstallaties
7.10Kwartsstof
7.11Asbest
7.12Verontreinigd(e) grond of grondwater
7.13Gevaarlijke stoffen
7.14Materieel, machines en elektrisch handgereedschap
7.15Besloten ruimtes
7.16Alleen werken
7.17Horizontaal en verticaal transport
7.18Fysieke belasting
7.19Dieren en planten
7.20Kantoorwerkzaamheden
7.21Specifieke weersomstandigheden
7.22Niet gesprongen explosieven
7.23Biologische agentia
Colofon
Beste Collega's,
Voor Heijmans is veiligheid en gezondheid erg belangrijk. Iedere medewerker van Heijmans, leverancier of onderaannemer heeft recht op een veilige werkplek en hier
moeten we gezamenlijk voor zorgen. Voor je ligt het VGWM handboek, VGWM staat voor Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu. In dit handboek kun je alle
basisinformatie vinden om veilig en gezond te werken.
We verwachten van jullie dat jullie je verdiepen in de veiligheidsregels waaraan je moet voldoen als je voor Heijmans aan het werk bent. Ook verwachten we dat je zelf op zoek gaat naar aanvullende veiligheidsinformatie als dat nodig is voor jouw werkzaamheden. We verwachten dus een actieve houding. Zorg dat je veilig werkt en draag zorg voor de veiligheid van je collega's en andere medewerkers in je werkomgeving.
Om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen zijn we in 2013 gestart met het veiligheidsprogramma GO! (Géén Ongevallen!), dat zich richt op drie pijlers:
Gebruik dit VGWM handboek als naslagwerk zodat je weet wat er van je wordt verwacht. Op deze wijze levert iedereen een bijdrage aan veilig werken. Samen kunnen wij dé veiligste bouwer van Nederland worden, en daar hebben we ieders inzet voor nodig!
Met vriendelijke groet,
Ton Hillen
Voorzitter Raad van Bestuur
Heijmans NV
Veilig en gezond werken. Met respect voor mens en milieu. En met uitsluiting van specifieke risico's en gevaren. Dát is waar Heijmans voor staat.
Werken in de bouw brengt risico's met zich mee. Binnen Heijmans en de combinatie's waar wij deel van uit maken is veiligheid dan ook een absolute must. Uiteraard zijn al onze bedrijfsonderdelen en combinaties VCA-gecertificeerd. Maar veiligheid is meer dan het naleven van de regels. Het gaat om bewustzijn en gedrag: je verantwoordelijkheid nemen. Zodat jij en je collega's onder veilige omstandigheden kunnen werken. Want niemand wil een ongeval.
Daarom hebben wij het veiligheidsprogramma GO! ('Géén Ongevallen').
Dit programma rust op de volgende 3 pijlers:
Werk altijd met gekeurd materieel en gereedschap!
In dit boekje vind je de basisinformatie die nodig is om veilig en gezond te kunnen werken. Wil je meer weten over bepaalde onderwerpen? Over veel veiligheidszaken bestaat een zogenoemde toolbox voor meer verdieping (klik voor meer informatie). In de toolbox vind je meer specifieke informatie. De toolboxen kun je opvragen via de GO! APP (klik voor meer informatie) of via de afdeling Veiligheid.
Let op: deze informatie is niet vrijblijvend!
Misschien vanzelfsprekend, maar veiliger werken begint bij jezelf. We verwachten van je dat je je houdt aan de regels en richtlijnen in onder meer dit
boekje. En dat je indien nodig zelf actief op zoek gaat naar aanvullende informatie om veilig te werken. Maar ook dat je je collega's aanspreekt op onveilig
gedrag. Of je nu werkt op een bouwplaats of op kantoor: houd je aan de zes houding- en gedragsregels (klik voor meer informatie).
Heb je de GO! APP al gedownload op jouw smartphone? In de GO! APP vind je onder andere veiligheidsinformatie, toolboxen, nieuwsbrieven en meld je onveilige situaties. De GO! APP is openbaar en dus niet alleen beschikbaar voor medewerkers van Heijmans. Iedereen kan de informatie lezen en een melding van een onveilige situatie maken.
De GO! APP vind je in de appstore op jouw smartphone of online via www.geenongevallen.nl.
Er gebeuren nog steeds regelmatig ongevallen. Daar willen we vanaf! Er zijn 6 typen ongevallen die voor 80 procent van al onze ongevallen zorgen.
Dat is onze ‘BIG 6’:
1 struikelen
2 vallen
3 vallende voorwerpen
4 stoten tegen dingen die uitsteken
5 klemraken
6 geraakt worden door rondvliegende deeltjes
Dit zijn risico's die vaak voorkomen. Neem deze dus mee in je LMRA (klik voor meer informatie).
Binnen Heijmans zijn meerdere personen en afdelingen bezig met veiligheid.
Heb je een veiligheidsdilemma? En kom je er zelf niet uit of heb je een conflict hierover? Dan kan de GO! Coach je helpen. Spreek de GO! Coach gerust aan als je hem ziet. Hij is te herkennen aan het logo op zijn helm en staat met naam en mobiele nummer vermeld op de alarmkaart.
Veilig werken begint bij jezelf. Als medewerker van Heijmans ben je verplicht om voorzichtig en zorgvuldig te werken. En ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid én die van je collega's. Daarom werken we volgens vaste voorschriften en regels.
Ruim het werkterrein altijd op; sla materialen en gereedschappen op de juiste plek en manier op en sluit de bouwplaats goed af.
Heijmans besteedt veel tijd aan de instructie van medewerkers en bezoekers. Als medewerker ben je verplicht om deel te nemen aan instructie- bijeenkomsten. Ook moet je je altijd houden aan de veiligheidsinstructies van je leidinggevende.
Ben je nieuw bij Heijmans? Dan krijg je een algemene introductie. Over onderwerpen als veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu.
Daarnaast krijg je voor elk project van je leidinggevende een speciale projectinstructie. Daarbij komen alle veiligheidsrisico's aan bod. Uiteraard doen we er alles aan om deze risico's te beperken. Daarvoor hebben we verschillende methodes:
Uiteindelijk ben je natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Hiervoor is er de Last Minute Risico Analyse (LMRA). De LMRA is de allerlaatste check voordat je aan de slag gaat.
Stel jezelf de volgende vragen om het LMRA-proces goed te kunnen doorlopen:
1 Beoordeel het risico
Begin niet meteen met werken, maar bekijk eerst of er risico’s zijn.
2 Neem maatregelen
Bedenk wat je moet doen om de risico's weg te nemen en voer deze maatregelen uit.
3 Start werk!
Je kunt nu veilig werken.
Stuit je naar aanleiding van de LMRA op een onveilige situatie? Meld het via de GO! APP.
Krijg je bezoek? Dan ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoeker.
Tijdens de zogenoemde toolboxmeetings staan steeds één of meer actuele onderwerpen op het gebied van veiligheid centraal. Je kunt ook zelf een onderwerp aandragen. Uiteraard staat of valt het succes van een toolboxmeeting met de betrokkenheid van de deelnemers. Neem dus vooral actief deel aan de bijeenkomst. En houd je aan wat er tijdens de bijeenkomst besproken wordt. In de GO! APP (klik voor meer informatie) kun je zelf ook toolboxen vinden. Heb je een onderwerp dat niet aansluit bij een beschikbare toolbox, meld dit bij de afdeling Veiligheid. De registratie vindt plaats via de tegel bijeenkomsten.
Iedereen op de bouwplaats moet minimaal het certificaat Basisveiligheid VCA én GPI hebben gehaald. Daarnaast volg je aanvullende veiligheidstrainingen. Welke dat zijn? Dat hangt af van je functie en van het project waar je aan het werk bent. Ook krijg je aanvullende trainingen voor specifieke werkzaamheden met veel risico's.
Om onszelf tijdens het werk te beschermen, dragen we persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). Sommige zijn altijd verplicht. Andere PBM's horen bij een specifieke taak of situatie. Hieronder kun je lezen wanneer je welke PBM's dient te dragen. Sommige projecten hebben algemene, aanvullende, eisen voor het dragen van PBM's. Bijvoorbeeld een reflecterende broek of de veiligheidsbril. Op het project hoor je welke PBM's altijd verplicht zijn.
Op alle bouwplaatsen1 ben je verplicht om een bouwhelm, hoge veiligheidsschoenen en reflecterende kleding te dragen. Ook moet je een veiligheidsbril
binnen handbereik hebben. Zie Afb. 1.
1. Een bouwplaats is gedefinieerd als een werklocatie binnen bouwhekken, werkvak, werf of productielocatie.
Bij slecht zicht (avond, nacht, sneeuw, mist etc) is zowel een reflecterende lange broek als een jas/trui met lange mouwen verplicht. Zie Afb. 2.
Ben je aan het werk langs het spoor? Dan ben je verplicht (hoge) veiligheidsschoenen, een helm en oranje reflecterende kleding te dragen. Zie Afb. 2 (alleen de veiligheidsman draagt gele kleding.)
Bij servicewerkzaamheden in operationele gebouwen2 ben je verplicht om minimaal veiligheidsschoenen te dragen.
Zie Afb. 4.
2. Een operationeel gebouw is een kantoor, woonhuis of andere ruimte zonder bouwhekken of afzettingen.
Voor PBM's gelden specifieke eisen en normen.
Schaf dus zelf geen PBM's aan. Maar bestel deze via je werkgever. Gebruik en onderhoud PBM's volgens de bijgeleverde instructies.
Algemeen
Reflecterende kleding
Bouwhelmen van Heijmans zijn standaard voorzien van een inklapbare veiligheidsbril.
Ben je brildragend? Dan kun je een veiligheidsbril op sterkte bestellen.
Draag een helm die maximaal 5 jaar oud (ABS) is. In de helm staat de productiedatum vermeld.
De veiligheidsbril moet nauw aansluiten op je gezicht. De veiligheidsbril moet je dragen bij alle verspanende werkzaamheden3, bij spettergevaar, en
bij het werken met gevaarlijke stoffen.
3. Frezen, tappen, draaien, vijlen, boren, zagen, kotteren,
brootsen, slijpen, honen, leppen, schaven en steken.
De veiligheidsschoen of -laars moet voldoen aan klasse S3 of klasse S5.
Dit betekent dat de schoen of laars:
Aanvullend gelden de volgende regels:
Overige PBM's moeten in specifieke situaties worden gedragen. Dit staat beschreven bij de specifieke werkzaamheden en situaties verderop in dit boekje (hoofdstuk 7). Of in het V&G-plan van het project of het bedrijfsonderdeel. Hierbij geldt dat de onderstaande PBM's in de omschreven situaties in elk geval gedragen moeten worden.
Gehoorbescherming
Draag gehoorbescherming bij een geluidsniveau van meer dan 80 dB(A), dit is vergelijkbaar met het geluidsniveau van zeer druk verkeer. In de keten zijn oordopjes te
verkrijgen. Indien gewenst kun je (via je eigen bedrijf) otoplastieken laten aanmeten of oorkappen bestellen.
Handschoenen
Bij het werken met chemicaliën (zoals aangegeven op het veiligheidsinformatieblad) en scherpe voorwerpen is het gebruik van de juiste handschoenen verplicht.
Hetzelfde geldt bij het lassen, snijden en branden.
Indien er kans is op snijletsel worden snijbestendige handschoenen met minimaal snijklassen 3 voorgeschreven. Bij kans op snijletsel bij de boven en onderarmen
zijn armbeschermers (sleeves) verplicht.
Ademhalingsbescherming
Valbeveiliging
Voordat je werkt met valbeveiliging dien je een instructie te ontvangen over hoe valbeveiliging werkt en hoe je deze dient te
gebruiken.
Je dient te zijn aangelijnd in de volgende situaties:
Voor meer informatie zie de toolboxen die hiervoor beschikbaar zijn.
Reddingsvest
Wanneer er een aangepast PBM beleid is op een project zal deze altijd aanvullend zijn op de basis PBM's.
Bijvoorbeeld:
Om helder te kunnen communiceren over risico's, gebruiken we vaste veiligheidssymbolen. Die zijn voor iedereen snel te begrijpen. Voor de bijbehorende borden gebruiken we vaste kleuren en vormen:
In dit hoofdstuk vind je een overzicht van de meest voorkomende borden die we bij Heijmans gebruiken. Bekijk ze regelmatig goed.
Een onveilige situatie, ongeval of milieu-incident: het kan altijd voorkomen, ondanks alle veiligheidsmaatregelen. Weet wat je moet doen in zo'n situatie.
Elke (project)locatie heeft een alarmkaart waarop staat:
Zorg ervoor dat je weet waar de alarmkaart hangt, zodat je hem in geval van een calamiteit tijdig kan raadplegen. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte bent van de locatie van de verzamelplaats, AED, EHBO koffer, brandblusmiddelen etcetera.
Mocht er zich toch een calamiteit voordoen dan geldt het volgende:
Bel de collega's van de afdeling Veiligheid altijd direct ná verlenen van 1e hulp! Centraal alarmnummer (24/7) is 073 543 66 66. Laat de aangetroffen situatie altijd onaangetast en maak foto's! Sta nooit zelf de pers te woord!
Schade aan flora en fauna, ongewenste stoffen in de lucht, grond of water: allemaal voorbeelden van milieu-incidenten.
Kom je een onveilige situatie tegen? Dan ben je verplicht dit te melden zodat we ervan kunnen leren. Meld het eerst mondeling bij de uitvoerder. Daarna digitaal via de speciale GO! APP. Met deze app kun je digitaal onveilige situaties vastleggen. Of juist de oplossingen die jullie hebben bedacht voor onveilige situaties. In de app registreren we foto's, maatregelen en de locatie van deze situatie. Zodat we kunnen bijhouden hoe het ermee staat. En we ervan kunnen leren. Je kunt de GO! APP downloaden in de App store op je smartphone (zoek op Heijmans en GO). Ook kun je hem rechtstreeks via internet benaderen (www.geenongevallen.nl)
Om een melding te doen moet je je eerst aanmelden. Hiervoor doorloop je de eerste keer de volgende stappen:
Stap 1
Vul in de GO! APP je naam, telefoonnummer, emailadres en jouw relatie met Heijmans.
Stap 2
Check na je aanmelding je e-mail. Je ontvangt je wachtwoord en verdere instructies per e-mail (komt soms bij 'ongewenste e-mail' binnen).
Stap 3
Als je bent ingelogd, kun je je wachtwoord wijzigen bij instellingen.
Stap 4
Vervolgens kies je het project waar je werkzaam bent of maak zelf een project aan.
Stap 5
Vanaf nu kun je elke onveilige situatie op de bouwplaats vastleggen en versturen.
We willen allemaal aan het eind van de dag weer veilig naar huis. Daarom streven we naar een veilige werkomgeving. Naar veilige werkomstandigheden. En naar het voorkomen van ongevallen. Dit is grotendeels te bereiken door houding en gedrag. Daarom verwachten we van alle medewerkers om zich aan de volgende 6 houding- en gedragsregels te houden:
De 6 houding- en gedragsregels:
1 Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen en andermans veiligheid.
2 Ik neem direct actie bij een onveilige situatie.
3 Ik spreek mijn collega's aan op onveilig werken.
4 Ik waardeer dat collega's mij aanspreken op onveilig werken.
5 Ik meld onveilige situaties zodat collega's daarvan kunnen leren.
6 Ik bespreek veiligheidsdilemma's met mijn leidinggevende.
We verwachten van je, dat je je aan deze houdingen gedragsregels houdt. Het wordt gewaardeerd als je onveilige situaties meldt via de GO! APP.
Er wordt periodiek een beloning gegeven aan een team of medewerker welke een initiatief, actie of melding op het gebied van veiligheid heeft genomen of gedaan. Weet jij iemand die een uitzonderlijke bijdrage levert op het gebied van veiligheid, meld dit via de GO! APP. Want een positieve bijdrage aan veiligheid verdient aandacht en waardering.
Heijmans gaat er vanuit dat je je werkzaamheden veilig wilt uitvoeren. En dat je je eigen veiligheid, die van je collega's en je omgeving in acht neemt. Doet iemand dit niet? Dan moet hij hierop aangesproken worden; door zijn collega's, leidinggevende, of ieder ander. Door dit gesprek aan te gaan, kunnen we de veiligheid op de werkplek verbeteren.
Wordt iemand echter aangesproken op onveilig gedrag en wil hij zijn houding en gedrag vervolgens niet aanpassen om de veiligheid te verhogen? Dan volgen er maatregelen. Volgt iemand de veiligheidsinstructies niet op, zelfs niet nadat hij hierop aangesproken is? Dan volgt een officiële waarschuwing (gele kaart) of sanctionering (rode kaart), met bijbehorende consequenties. Alleen je leidinggevende en/of de (hoofd) uitvoerder mag zo'n waarschuwing of sanctionering geven. Het doel van het handhavingsbeleid: voor iedereen een veilige werkomgeving creëren! Waarschuwen en sanctioneren horen daar zo nodig bij.
1. Iedere medewerker wordt door HRM op de hoogte gesteld van het handhavingsbeleid en de mogelijke consequenties bij onveilig(e) gedrag / handelingen. Onderaannemers en ingehuurd personeel worden op de hoogte gesteld door inkoop.
Iedereen kan een keer iets over het hoofd zien of een vergissing maken. Daarom is het belangrijk dat we op elkaar letten en elkaar aanspreken op onveilig gedrag. Dit geldt voor iedereen: voor een collega, de directeur, een bezoeker of een onderaannemer. Spreek elkaar aan als je ziet dat iemand de veiligheidsinstructies niet opvolgt. Als iemand de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) niet draagt. Als iemand rookt op plekken waar dit niet is toegestaan. Of als de orde en netheid niet op orde zijn. Zo maken we veiligheid bespreekbaar. En werken we samen aan een veiligere werkomgeving.
Word je aangesproken op onveilig gedrag? Maar ga je hier toch mee door? Of ga je herhaaldelijk over de schreef? Dan volgt een officiële waarschuwing en krijg je een aantekening in het centrale systeem (IRES). De waarschuwing wordt ook besproken met je leidinggevende/ werkgever. De schriftelijke bevestiging hiervan wordt opgenomen in je (personeels)dossier.
Ontvang je binnen drie maanden geen nieuwe waarschuwing? Dan vervalt de gele kaart.
Breng je jezelf, je collega's en/of je omgeving bewust in gevaar? Dan hoor je niet thuis bij Heijmans! Wij willen een veilige werkplek bieden en daar past geen onveilig gedrag bij. Je krijgt in dat geval een ontzegging van de werkplek. Ook moet je je melden bij de directie. De sanctionering wordt vastgelegd in het centrale systeem (IRES). De schriftelijke bevestiging hiervan wordt opgenomen in je (personeels) dossier. Afhankelijk van de situatie volgt een schorsing. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst, of het contract met de onderaannemer. Eventuele productieverlieskosten (inclusief mogelijke stagnatiekosten) zijn voor rekening van de onderaannemer.
Volg je herhaaldelijk een waarschuwing niet op? Ook dan geldt bovenstaande procedure. Hetzelfde geldt als je een tweede waarschuwing ontvangt binnen drie maanden na de eerste waarschuwing. Als je alcohol en/ of drugs gebruikt op locatie of als je onder invloed bent (zie ook handboek HRM). Als je vecht of agressief gedrag vertoont (zie ook handboek HRM). Of als je je schuldig maakt aan diefstal.
Heb je een waarschuwing of sanctionering ontvangen? En ben je het daar niet mee eens? Dan kun je hiertegen bezwaar indienen. Dit kan alleen bij de HR-manager of directeur. De directeur beslist vervolgens. Bezwaar maken heeft alleen nut als er geen heldere veiligheidsvoorschriften waren. Als je geen zorgvuldige en aantoonbare instructie van de veiligheidsregels hebt gehad. Of als je de waarschuwing of sanctionering hebt gekregen van een persoon die hiertoe niet bevoegd is.
Iedereen wil weer veilig naar huis na zijn werkdag. Daar hebben we elkaar voor nodig! Werk veilig en spreek elkaar aan op onveilig gedrag of onveilige situaties. Zo werken we samen aan een veiligere werkomgeving voor iedereen.
Werken langs de (snel)weg brengt specifieke risico's met zich mee. Daarom plaatsen we weg afzettingen. Dat doen we met verkeerskegels (pylonen). Met geleidebakens (schildjes). Of met een barrier van staal of beton.
De inrichting van het werkvak is weergegeven in de afbeelding hieronder. De minimale veiliheidsruimte achter de pijlwagen en voor het einde van de afzetting is 130 meter. Dat betekent dat er in dit gebied geen werkzaamheden mogen worden verricht en geen auto's kunnen worden geparkeerd. De grenzen zijn gemarkeerd met 3 haaks op de rijrichting staande kegels.
Zelf regelen? Niet doen!
Soms is de verkeerssituatie rond een afzetting chaotisch. Ga het verkeer niet zelf regelen! Dat mag niet. Overleg met je leidinggevende over het
inzetten van een bevoegd verkeersregelaar.
Meer weten?
Zie toolbox Werken langs de weg
Passerende treinen en hoogspanning op de bovenleiding zijn de twee belangrijkste risico's bij het werken langs het spoor. Voor het veilig werken zijn heel veel regels opgesteld. Hier volgen de belangrijkste:
Meer weten?
Zie toolbox Werken langs het spoor
Zie toolbox Kraanaarding
Zie www.railalert. nl --->
VVW-trein
Zie www.veiligheidlangsdemetrobaan.nl
De ladder of trap is zelf geen werkplek, maar is bedoeld om op een werkplek te komen. Kun je een ander, veiliger arbeidsmiddel gebruiken? Zoals een (rol)steiger (zie hoofdstuk 7.4) of een hoogwerker (zie hoofdstuk 7.6)? Gebruik die dan. Moet je wel (kortdurend) op een ladder of trap werken? Dan is het belangrijk dat je dit veilig doet. Houd je daarom aan de richtlijnen (zie de tabel onder de tekst). Er gebeuren namelijk nog te veel (val)ongelukken met ladders en trappen.
Voor het gebruik van ladders en trappen hebben we speciale richtlijnen. In de tabel kun je precies zien wanneer je de ladder of trap wel mag gebruiken als werkplek en wanneer niet.
Meer weten?
Zie de toolbox Ladders of Trappen of het A-blad Ladders en trappen.
Rolsteigers gebruiken we in de bouw op grote schaal voor montage- en installatiewerkzaamheden. We voeren ze bij voorkeur zo licht mogelijk en met zo klein mogelijke dwarsafmetingen uit. Zo blijven ze goed hanteerbaar. Een rolsteiger is zo geconstrueerd en samen gesteld, dat hij stabiel en sterk genoeg is. Een \ rolsteiger mag je zelf opbouwen. Zorg wel dat je geïnstrueerd bent. En: werk met z'n tweeën. Want het opbouwen is niet zonder risico's.
Meer weten?
Zie de toolbox Rolsteigers en het A-blad Rolsteigers
Er gebeuren vaak ongevallen met steigers. Zowel bij het opbouwen, het gebruiken als bij het demonteren. Vaak ontstaan ongelukken doordat gebruikers aanpassingen doen aan de steiger. Omdat het ontwerp niet is toegespitst op de verschillende gebruikssituaties. Of omdat de steiger niet is opgebouwd volgens de tekening.
Steigers en steigermateriaal moeten daarom voldoen aan strikte eisen. De steigers worden volgens speciale richtlijnen opgebouwd. Voor het bouwen van stellingen is speciale kennis en vaardigheid nodig. Alleen erkende steigerbouwbedrijven mogen steigers bouwen.
Waar moet je altijd op letten?
Alle samengestelde (stalen) steigers moeten zijn berekend en goedgekeurd. Een goedgekeurde steiger moet zijn voorzien van een ingevulde steigerkaart (recent, maximaal
2 weken, nog gecontroleerd). Ontbreekt deze? Dan mag je de steiger niet betreden.
Meer weten?
Zie de toolbox Steigers of het A-blad Veilige steiger
Om te kunnen werken op moeilijke bereikbare plaatsen, kan een hoogwerker worden gebruikt. Een hoogwerker is een verplaatsbaar hefwerktuig. Het is speciaal bedoeld voor het heffen van personen.
Meer weten?
Zie de toolbox Hoogwerkers.
Ook is er een VR-training beschikbaar over dit onderwerp. Informeer bij de collega's van Veiligheid naar de mogelijkheden.
Onder de grond liggen vele kilometers aan telefoonlijnen, leidingen voor water, elektriciteit, gas en olie. En nog vele andere kabels en leidingen. Een graaf incident kan levensgevaarlijk zijn voor de veroorzaker en zijn omgeving.
Meer weten?
Zie toolbox Veilig werken in putten en sleuven (Uitvoering),
Veilig werken in putten en sleuven (Werkvoorbereiding),
Voorkom graafschade en
Werken in verontreinigde grond.
Soms zijn de werkzaamheden op of langs het water.
Voor het werken aan of met elektrische- en gas installaties bestaan strenge regels. En dat is niet gek. Dit werk brengt grote risico's met zich mee.
De gevolgen hiervan kunnen verschillen. Van een flinke schok en brandwonden tot hartklachten en hersenbeschadiging.
Bouwmaterialen met kwartsstof veroorzaken veel stof als je ze bewerkt. De kleine stofdeeltjes kunnen in je longen terechtkomen.
Materialen met kwartsstof zijn onder meer betonsteen, baksteen, kalkzandsteen, zandsteen, cellenbeton, beton, cement, keramiek en puin. Kwartsstof ontstaat als je deze materialen gaat boren, frezen, slijpen, schuren, slopen of schoonmaken.
Bij inademing kun je longziektes krijgen. Zoals longontsteking, stoflongen en longkanker. Ook kun je een allergische reactie krijgen.
Meer weten?
Zie de toolbox Kwartsstof.
Asbest is tegenwoordig verboden. Maar vroeger werd deze stof vaak gebruikt in de bouw. Onder meer als plaatmateriaal in daken, vloeren,
wanden en plafonds. En als mantelbuis en water leidingbuis. Vooral in gebouwen van voor 1994 kom je nog vaak asbest tegen.
In de bouw is asbest vooral toegepast
in:
Asbest bestaat uit hele kleine vezeltjes. Die kunnen bij inademen heel schadelijk zijn.
Asbestdeeltjes komen vrij als je in asbest gaat boren of zagen.
Bovenstaande regels zijn van toepassing als je onverwacht asbest tegenkomt. Uiteraard kan het voorkomen dat we vooraf al weten dat we in een project met asbest gaan werken. In dat geval krijg je een specifieke instructie.
Meer weten?
Zie de toolbox Asbest.
Soms zitten er stoffen in de grond of in het grondwater die daar niet thuis horen. Zoals zware metalen of chemische producten. Die kunnen schadelijk zijn. Is de bodem verontreinigd dan moet er een Deskundig Leidinggevende Projecten (DLP'er) aanwezig zijn en moeten er maatregelen genomen worden conform de CROW 400.
De risico's hangen af van de stof die in de grond zit.
Meer weten?
Zie de toolbox Werken in verontreinigde grond.
Tijdens je werk kun je in aanraking komen met verschillende gevaarlijke stoffen. Zoals brandgevaarlijke, giftige, oxiderende, bijtende en irriterende stoffen.
Meer weten?
Zie de toolbox Gevaarlijke stoffen.
In je werk krijg je geregeld te maken met allerlei materieel, machines en elektrische gereedschappen. Zoals de bouwcirkel- en de tafelsteenzaag, bouwcirkelzaag, tafelsteenzaag, de slijpmachine, het lasapparaat of de schiethamer.
Elke machine en elk apparaat kent specifieke risico's. In algemene zin zijn dit de belangrijkste:
Meer weten?
Zie de toolboxen over specifieke materialen, machines en
elektrisch handgereedschap.
Kruipruimtes, opslagreservoirs, kelders: soms ben je aan het werk in besloten ruimtes.
Meer weten?
Zie de toolbox Besloten ruimtes.
Werk je in isolement? Buiten het gezichtsveld of de gehoorafstand van anderen? Of is er geen direct contact met anderen mogelijk? Dan is er officieel sprake van 'alleen werken'.
Als 'alleenwerker' loop je in grote lijnen dezelfde (ongevallen)risico's als iemand die samen met anderen werkt. Maar wie alleen werkt, kan niet terugvallen op collega's bij gevaar of een ongeval. Daardoor wordt het risico groter.
In sommige gevallen is alleen werken helemaal verboden. Dit is het geval bij:
Bij deze werkzaamheden moet een tweede persoon aanwezig zijn. De belangrijkste taken van deze tweede persoon zijn het houden van toezicht. En het organiseren van hulp als er tijdens de werkzaamheden iets fout gaat.
Meer weten?
Zie de toolbox Alleen werken.
Onder horizontaal en verticaal transport verstaan we het werken met een vorkheftruck of met hijsinstallaties (zoals kranen en takels). Het vervoeren van zware lasten is risicovol; fouten kunnen grote gevolgen hebben.
Meer weten?
Zie bijvoorbeeld de toolbox Hijsen,
Vorkheftruck,
Kranen , etc.
Soms moet je voorwerpen zelf vervoeren, zonder hulpmiddelen. Een goede houding is dan erg belangrijk.
Door verkeerd te tillen, bukken, trekken of duwen kun je een blessure oplopen.
Meer weten?
Zie de toolbox Fysieke belasting (tillen).
Tijdens het werk kun je in aanraking komen met planten en dieren. Als bouwbedrijf houden we ons aan de Gedragscode Flora & Fauna. Die heeft als doel om kwetsbare dieren en planten te beschermen.
Je kunt planten beschadigen en dieren verwonden/ doden.
Broedseizoen
Houd rekening met het broedseizoen van vogels (15 maart tot 15 juli).
Meer weten?
Zie de toolbox Flora en fauna.
Bij veiligheid denken we snel aan werk op de bouwplaats. Maar ook werken op kantoor brengt specifieke risico's met zich mee. Daarom hebben we op kantoor ook een aantal afspraken waar we ons aan houden. Hier volgen de belangrijkste.
Meer weten?
Zie toolbox Kantoorwerkzaamheden
Het weer kan van grote invloed zijn op onze veiligheid op het werk. Helaas kunnen we het weer niet beïnvloeden, dus hebben we afspraken gemaakt over wat te doen bij bijvoorbeeld sneeuw, onweer of storm.
De risico's door het weer zijn erg uiteenlopend. Er valt bijvoorbeeld te denken aan extreme kou, waardoor onderkoeling mogelijk is, extreme hitte, hitte, elektrocutie of stroomstoring en doorslaan van stoppen door onweer en uitglijden door gladheid veroorzaak door sneeuw of vorst.
Meer weten?
Zie toolboxen: Rijden in de mist,
Wat te doen bij onweer,
Werken in de zomer
Ondanks vooronderzoek kun je tijdens het werk in aanraking komen met ex plosieven in de grond.
Kans op explosie.
Vind je een explosief in de grond? Laat deze onberoerd. En neem direct contact op met de afdeling Bodemspecialismen van Heijmans Infra.
Tijdens het werk kun je in aanraking komen met zogenoemde 'biologische agentia'. Dit zijn virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Je kunt zo overal tegenkomen. Bijvoorbeeld in de riolering of in het gras.
Bij besmetting kun je behoorlijk ziek worden.
Rioolwater
Kom je tijdens je werk in aanraking met rioolwater? Dan kun je gebruik van het vaccinatieprogramma Hepatitis-A en DTP. Vraag hierom bij je leidinggevende.
(Binnen Heijmans is meer informatie te verkrijgen bij het Arbo Service Centrum).
Meer weten?
Zie toolbox Biologische agentia
Op www.geenongevallen.nl kun je de meest recente versie van het VGWM handboek vinden.
Ontwerp
Studio Janna van den Berg,
's-Hertogenbosch
Illustraties
Lumine, 's-Hertogenbosch
Uitgave
Tweede uitgave, februari 2018