GO! Leereffect
Geraakt worden door hete thermo bij het vullen van de thermoketel
Wat is er gebeurd?

Om thermoplastisch materiaal (thermo) voor het gebruik te verhitten worden zakken van een thermoproduct in de thermoketel geplaatst. Tijdens het plaatsen kunnen spetters van de reeds verhitte thermo opspatten.

Hoofdoorzaak

Regelmatig gaat het om grote hoeveelheden van zakken thermo die in de thermoketel verhit moeten worden. Als dit niet op een zorgvuldige wijze gebeurt (te snel of van te grote afstand) kan reeds verhitte thermo (180 graad) opspatten.

Overige oorzaken

Routinematig werk en lichamelijke belasting kunnen tot bewegingsfouten bij het vullen van de thermoketel leiden.  

Gevolgen

Door het opspatten van de hete thermo kunnen vooral armen en gelaat geraakt worden. Door de hoge temperatuur van de thermoplastische producten kunnen zware huidverbrandingen ontstaan. Ook kunnen de ogen zwaar beschadigd raken.

Maatregelen

Om de risico's nog kleiner te maken worden standaard PBM's verstrekt (handschoenen, lange mouwen hemden/ T-shirts én plexiglasgelaatsbescherming). Ook worden de risico's regelmatig onderling benoemd.Leerpunten

Bij het vullen van de thermoketel gaat het vaak om routinematig werk. Naast het verplicht gebruiken van de PBM's is het sterk aan te bevelen om de werkzaamheden af te wisselen. Als een medewerker de hele dag alleen zakken navult kan de lichaamscoördinatie verminderen met het gevolg dat een zak thermo te haastig in de thermoketel wordt gedeponeerd.