GO! Leereffect
11-06-2021 Vlamboog letsel bij elektra werkzaamheden

"Wij werken dagelijks aan de gas- en elektranetwerken van onze opdrachtgevers. Vaak gevaarlijke werkzaamheden, omdat je bijvoorbeeld onder netspanning werkt. Je hoopt elke dag dat alle monteurs weer veilig thuiskomen. Helaas kreeg ik gister het telefoontje, waar je van hoopt hem nooit te krijgen.

Bij elektrotechnische werkzaamheden is een vlamboog ontstaan en is een collega ernstig gewond geraakt. Mijn eerste gedachten gaan meteen uit naar hem en zijn familie. Ik heb direct gesprekken met de collega’s op de locatie in Amsterdam. Naast de zorgen om onze collega en zijn familie, de vraagstelling wat er nu precies gebeurt is, ben je ook meteen aan het denken en praten hoe het vandaag nog veiliger kan. Morgen gaan we namelijk weer aansluitingen maken!

Er gaat dus direct door je heen; wat kan ik veranderen en wat kunnen we als Heijmans doen, zodat dit nooit meer gebeurt."

William Adrian, bedrijfsleider Heijmans Infra Kabel en Leidingsystemen

Rosmalen, 29 januari 2021

Aanleiding

Bij werkzaamheden op ons project voor Alliander heeft op donderdag 28 januari 2021 een ernstig incident plaatsgevonden.

Een medewerker voerde werkzaamheden uit aan de netaansluiting in een fagetkast voor een openbaar camerasysteem op het Leidseplein.

Wat zijn de oorzaken

De medewerker heeft tijdens het monteren van de fagetkast kortsluiting gemaakt, waardoor een vlamboog is ontstaan. Doordat de medewerker geen brandvertragende werkkleding droeg en hij zijn vizier had afgedaan (omdat deze telkens besloeg) is de vlam in zijn gezicht en hals terecht gekomen.