GO! Leereffect
31-10-2022 Werkzaamheden met opgerolde K&L
Wat is er gebeurd?

Op maandag 31 oktober 2022 omstreeks 14.00h worden er binnen het project 'de Oranjeloper' te Amsterdam werkzaamheden uitgevoerd nabij Rozengracht nr 51. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verleggen, verwijderen en aanbrengen van diverse kabels en leidingen (K&L) waaronder het aanbrengen van 6 zwarte 50 mm HDPE mantelbuizen. Deze mantelbuizen zijn benodigd voor het verbeteren van het glasvezelnetwerk van Amsterdam. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren en de overlast voor nabijgelegen woningen en winkels te beperken worden er door het project loopsteigers geplaatst en vinden de werkzaamheden plaats in vakken van 40-80m. Op enig moment krijgt een aanwezige medewerker de opdracht om de 6 zwarte 50 mm HDPE mantelbuizen gebundeld vast te maken aan een steigerbuis zodat er aan andere K&L gewerkt kan worden. Bij deze handeling komt een van de mantelbuizen ongecontroleerd in beweging en raakt de medewerker in het gezicht/oog.

Gevolgen

De betrokken medewerker had de dag na het incident een gezwollen oog.

Leerpunten

K&L worden geregeld op haspel geleverd. K&L die van een haspel worden afgerold hebben de neiging om zich na het afrollen terug te willen vormen naar de situatie op de haspel. 

Houd bij werkzaamheden met voorheen opgerolde K&L rekening met het risico dat deze K&L onbeheerste en/of ongewenste bewegingen kunnen maken: neem dit risico mee in de LMRA.  

Geef mantelbuizen de kans om in de niet-opgerolde vorm te komen/blijven door de mantelbuizen aan beide kanten te borgen aan een paal of steigerdeel. Zorg er ook voor dat mantelbuizen minimaal 1 dag in deze niet-opgerolde vorm liggen voordat ze gekoppeld worden aan andere mantelbuizen.

Koppel mantelbuizen altijd met 2 man.