Beste Collega’s
Vorige week waren bij ons in Rosmalen de Vakmandagen met al onze medewerkers, waar ik bij het onderwerp Veiligheid benoemde “collega’s het allerbelangrijkste van Veiligheid is dat jullie elke avond allemaal weer gezond thuiskomen”.
Exact een week later komt het telefoontje waarvan je hoopt die nooit te krijgen en sta je een paar uur later op projectlocatie met onze mannen te praten, wetende dat vandaag een dag is dat we niet met z’n allen veilig en gezond weer thuis gaan komen.
Ik wil als verantwoordelijk manager allereerst mijn medeleven uitspreken naar onze medewerker die dit is overkomen. En bovenal de grote zorg die wij op dit moment met z'n allen hebben over zijn onzekere toestand.
Verder wil ik ook mijn complimenten uitdelen aan zijn direct naaste collega's die zeer adequaat hebben opgetreden tijdens het ongeval. Tegelijkertijd wil ik ook hierbij direct mijn zorg over hen uitspreken, ze hebben een zeer traumatisch ongeval van dichtbij moeten ervaren, mannen zorg goed voor elkaar.
Onze collega vecht hard op dit moment, we kunnen nu voor hem niet meer doen dan hopen dat het goed komt. Wat kunnen we wel doen denk ik dan, collega’s ben voorzichtig met z’n allen en bovenal let heel goed op elkaar.
Henri Nas, manager Wegspecialismen
Op dinsdagochtend 31 januari is een medewerker van Heijmans slachtoffer geworden van een ernstig ongeval tijdens het plaatsen van geleiderails aan de N206 in de buurt van Valkenburg, Zuid-Holland. De werkzaamheden bestonden specifiek uit het aanbrengen van een calamiteitendoorgang, een zogenaamde CADO.
Dit ongeval heeft diepe indruk gemaakt op de collega’s ter plaatse. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld van Stichting DOEN. Gelijktijdig is het crisismanagementteam ingeschakeld, zij leveren ter plaatse en centraal hulp om iedereen te begeleiden.
De precieze toedracht van het ongeval wordt op dit moment onderzocht. Wel kunnen we de volgende feiten delen:
Als noodmaatregelen is per direct en in afwachting van het onderzoek besloten om de werkzaamheden met een autolaadkraan en geleiderail met 2 personen uit te voeren. Met deze werkwijze kan 1 persoon de last veilig aanslaan en 1 persoon op veilige afstand de kraan bedienen.
Het werken met een vrachtwagen met autolaadkraan is een veel voorkomende activiteit. Zowel voor het aanvoeren van materialen op de bouwplaats als het (assisteren bij) uitvoeren van werkzaamheden. Voor het veilig werken met een autolaadkraan (of andere hijsactiviteiten) zijn de volgende toolboxen beschikbaar: