GO! Leereffect
17-04-2023 Aanrijding tijdens het gebruik van een mobiele telefoon

Afgelopen maandagochtend kreeg ik een schokkend telefoontje dat een van onze collega's overreden was door een kraan. De schrik zat er behoorlijk in. Op het moment van het telefoontje was er nog veel onduidelijk. Veel vragen gingen er door mij heen. Wat was er gebeurt? Hoe kon dit gebeuren, maar vooral hoe is het met onze collega? Gelukkig kwam al snel het bericht dat hij aanspreekbaar was. Collega's ter plaatse werden goed opgevangen door ons lokaal ingerichte crisisteam. Samen praten over wat er gebeurde hielp mee om snel een beeld te vormen. We zijn hierbij ondersteund door Stichting DOEN (Slachtofferhulp). In de tussentijd was onze collega in het ziekenhuis voor onderzoek. Einde van de ochtend kwam het verlossende bericht dat hij heel veel geluk heeft gehad en thuis verder kan herstellen. De opluchting dat het goed was afgelopen was overal voelbaar, er werd intens meegeleefd met onze collega.

Dit ongeval benadrukt nog maar eens dat we elke dag met risicovol werk bezig zijn en dus alert moeten zijn.

Ik wens onze collega heel veel beterschap en laten we leren van dit ongeval en elkaar helpen om dit te voorkomen.

​​​​​​​Matthijs den Boef

Regiodirecteur Zuidwest

Wat is er gebeurd?

Op maandagochtend heeft er op het project ‘3e aansluiting Tholen’ een ongeval plaatsgevonden.

Een mobiele bandenkraan was op dat moment de berm aan het afwerken van de nieuwe bypass. Onze getroffen collega die in de buurt van de kraan liep werd gebeld en neemt dat gesprek aan. Tijdens het telefoongesprek loopt de collega richting de kraan en draait zich met zijn rug naar de kraan toe. De kraan rijdt stapvoets met het contragewicht haaks op de machine richting de collega. Vanwege de dode hoek wordt de betreffende collega niet opgemerkt door de machinist.

Onze collega is in aanraking gekomen met een rijdende mobiele bandenkraan, is daarbij ten val gekomen en is met zijn rechterbeen onder een van de wielen terecht gekomen.

De machinist hoort een schreeuw, stopt de kraan en stapt uit. Tot zijn schrik treft hij onze collega aan naast de kraan. De collega is aanspreekbaar en geeft aan dat de kraan over zijn onderbeen is gereden.

​​​​​​​Dit ongeval heeft diepe indruk gemaakt op de collega’s ter plaatse. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld van Stichting DOEN. Gelijktijdig is het crisismanagementteam ingeschakeld, zij leveren ter plaatse en centraal hulp om iedereen te begeleiden.