GO! Leereffect
18-08-2023 Medewerker krijgt staalsplinter in oog
Wat is er gebeurd?

Op vrijdag 18 augustus heeft er in de werkplaats (Hal J6B) van RM3 een ongeval plaatsgevonden. Bij reparatiewerkzaamheden aan een machine heeft een medewerker een staalsplinter in het oog gekregen. 

In de werkplaats is een SiteTec mix-pomp unit (36-90-01-0009 ) binnen gebracht voor reparatiewerkzaamheden. Onderdeel van de werkzaamheden is het verwijderen van een lagerhuls van de aandrijfas.


​​​​​​​

Door de beperkte werkruimte en positie is de veiligheidsbril van het hoofd van SO gevallen. De lagerhuls was inmiddels voor een deel losgekomen, maar zat nog vast op de aandrijfas. Om alsnog een poging te wagen de lagerhuls los te krijgen heeft SO getracht met een klap met een hamer de lagerhuls te ‘laten schrikken’. Hierbij hield SO met een arm de polietrekker vast en heeft met de andere arm een tik op de lagerhuls gegeven. Hierbij heeft SO de lagerhuls aan de rand geraakt en is er een splinter losgesprongen van de lagerhuls en in het oog van SO terecht gekomen. 


​​​​​​​

Hoofdoorzaak

Afvallen van veiligheidsbril door moeilijke positie, waardoor de staalsplinter in het oog kwam.

Overige oorzaken

Het SO gebruikte een hamer (staal op hard staal) waardoor er een staalsplinter wegschoot.

Gevolgen

Het SO heeft de lagerhuls aan de rand geraakt en is er een splinter losgesprongen van de lagerhuls en in het oog terecht gekomen. SO is direct uit de mix-pomp geklommen. Het letsel is behandeld in het ziekenhuis.

Maatregelen

De volgende maatregelen voor dit ongeval zijn:

1. Elke operationele medewerker van HMB (Infra materieel) neemt minimaal één keer deel aan

een extra Stop & GO moment.

2. Het maken en verspreiden van een GO! Leereffect over het ongeval binnen HMB en overige

werfgebruikers. Deze wordt behandeld in het operationeel

werfoverleg en verspreidt via:

a. Viva Engage (yammer)

b. www.geenongevallen.nl (Ook beschikbaar voor iedereen buiten Heijmans)

3. Het maken en verspreiden van een veiligheidsvlog over het belang van gebruik van de

veiligheidsbril. In de vlog ook aandacht besteden voor het gebruiken van een ruimzichtbril Bollé Pilot PSI bij risico op afvallen van de bril.

Leerpunten

Het onderhoud uitvoeren aan materieel moet soms op plekken gebeuren waar een monteur niet altijd goed bij kan komen. Denk aan krappe ruimtes en onderdelen van de machine. Het dragen van een geschikte veiligheidsbril is daarom vereist.

Het SO gebruikte een hamer (staal op hard staal) waardoor er een staalsplinter wegschoot. Materiaalkennis is belangrijk voor het veilig uitvoeren van de werkzaamheden. Twijfel je over een handeling of te gebruiken product? Schakel een ervaren collega in voor advies.