GO! Leereffect
08-11-2023 Medewerker wordt gebeten door hond tijdens meterwissel
Wat is er gebeurd?


Nov. 2023 Heijmans

De monteur parkeerde zijn auto op de oprit van de bewoner waar hij een meter ging wisselen. De bewoner deed samen met de hond de voordeur open en bleef hier wachten tot de monteur naar binnenliep. Op het moment dat de monteur naar binnenliep beet de hond de monteur in zijn been. Dit zonder dat de hond gromde, ook haalde de monteur de hond niet aan. De bewoner heeft de hond meteen vast gepakt en in een andere ruimte gezet. De monteur was heel erg geschrokken maar heeft samen met zijn collega zijn werk nog wel uitgevoerd.

Diezelfde dag kreeg de monteur steeds meer last van zijn been. Deze was ondertussen ook blauw geworden en de tandafdrukken van de hond waren zichtbaar. De medewerker heeft zijn huisarts gebeld en heeft een afspraak gemaakt om zijn been na te laten kijken. Hij heeft vervolgens een Tetanus prik gekregen en antibiotica om het ontsteken tegen te gaan.

Nov. 2023 Heijmans 

Monteur is op een sportpark verlichting aan het vervangen. Na dat hij binnen in de kleedruimte klaar is, loopt hij langs het gebouw met zijn trap en schroefmachine in zijn hand naar een buitenlamp die hij gaat vervangen. Op de hoek van het gebouw passeert hij de beheerders van het park die een hond los bij hebben. De beheerders met de loslopende hond blijven staan en de hond blijft bij hun. Toen de monteur 20m verder was is de hond naar de monteur gerent en heeft hem aan de zijkant in zijn been gebeten. 

De hond liet snel los, maar de tandafdrukken staan wel in zijn been. Aan het einde van de dag is de monteur naar de dokter gegaan om na te laten kijken en een Tetanus prik te halen.

Sept. 2023 Eneco:

Getroffen monteur was klaar met zijn werk waarop door de klant koffie werd aangeboden. De monteur ging iets halen en is naar zijn bus gelopen, buiten de tuin. Toen hij terugkwam ging de klant net de hond uitlaten, die tijdens de werkzaamheden vast zat. In het voorbij gaan viel de hond, die wel was aangelijnd, de monteur aan door tegen hem op te springen en in zijn arm te bijten.

Hierbij is een diepe schaafwond ontstaan en de arm werd wat dik door de kracht van de beet. De wond is eerst door de klant verzorgt, daarna is de monteur een Tetanus prik gaan halen om infecties te voorkomen

Maatregelen

Leerpunten: 

  1. Laat klanten hun dieren altijd bij je werk weghouden (ander vertrek of ergens vast zetten).
  2. Voel je je niet veilig vanwege een dier en wil de klant niet aan jouw veiligheidsverzoeken voldoen dan hoef je je werk niet onder onveilige omstandigheden uit te voeren. 
  3. Maak melding van vergelijkbare situaties waar we van kunnen leren. 
  4. Kom je alsnog een dier tegen dan helpt het (vaak) als je er niet recht op af loopt maar met een boog om het dier heen loopt.
  5. Komt een dier op je af gelopen, blijf dan rustig. Blijf stil staan en maak geen vreemde bewegingen. Probeer niet te schreeuwen zodat het dier zijn baas kan horen als die hem terug roept.
  6. Word je gebeten door een dier: ga altijd voor controle en een Tetanus prik naar de dokter.