GO! Leereffect
09-01-2024 Bezoeker struikelt op kantoor over een plateau
Wat is er gebeurd?

Op dinsdag 9 januari omstreeks 11.30h is een bezoeker van project NuLelie eerder dan gepland aanwezig op de kantoorlocatie van combinatie HVP: Parallelweg 1C te Meppel. Om deze reden besluit de bezoeker een werkplek te gebruiken aan de andere kant van de kantoorruimte. Nabij de entree ligt een verhoogd houten plateau van ongeveer 4.0m x 4.0m en 14 cm hoog. De bezoeker heeft het plateau niet opgemerkt en struikelt op weg naar de werkplek. De bezoeker botst in de val tegen een glazen wand en belandt vervolgens naast het plateau. De bezoeker loopt hierbij aanzienlijk letsel op aan de arm. Direct na het incident is er geel/zwarte tape op de randen van het plateau aangebracht.

Leerpunten

Heb voldoende aandacht voor looppaden op bouwplaatsen/kantoorlocaties. Houd hierbij o.a. rekening met hoogte-/diepteverschillen en zorg ervoor dat looppaden obstakelvrij zijn. 

Om risico's m.b.t. looppaden te beheersen kunnen verschillende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Bij het nemen van veiligheidsmaatregelen moet uitgegaan worden van de volgorde van de arbeidshygiënische strategie. Deze strategie heeft als uitgangspunt dat maatregelen zo dicht mogelijk bij de bron worden genomen. De arbeidshygiënische strategie bestaat uit 4 niveaus, beginnend bij de bron, volgens het principe 'redelijkerwijs':

  1. Bronmaatregelen. Voorbeeld: verwijder het plateau. 
  2. Collectieve maatregelen. Voorbeeld: breng leuningwerk aan rondom het plateau. 
  3. Individuele maatregelen. Voorbeeld: breng geel/zwarte markeringstape aan op het plateau.
  4. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). Bij deze activiteit is het dragen van PBM's redelijkerwijs niet uitvoerbaar.