GO! Leereffect
15-02-2024 Warmteleiding rolt van vrachtwagen
Wat is er gebeurd?

Op donderdag 15 februari omstreeks 08.00h worden er t.b.v. het project WarmtelinQ in De la Reyweg te Den Haag metalen leidingen gelost. De leidingen werden met behulp van een vrachtwagen (platte oplegger) aangevoerd en met behulp van een grondverzetmachine met beperkte hijsfunctie met een ketting/tweesprong gelost. De vrachtwagen vervoerde op deze dag zowel bochten als rechte leidingen. De leidingen waren gestapeld geladen: sommige leidingdelen lagen op andere leidingdelen. De transporteur heeft bij aankomst op de loslocatie alle borgingen (rongen en spanbanden) van alle leidingen verwijderd. Tijdens het hijsen van bocht BE1354 van de bovenste laag is bocht BE1354 gedraaid en heeft onderliggend los liggend recht leidingdeel BE1251 geraakt. Het rechte leidingdeel BE1251 is hierdoor onbedoeld gaan rollen en van de vrachtwagen gevallen. Het rechte leidingdeel BE1251 is 3.0m lang en weegt circa 1500kg. Ten tijden van deze activiteiten was het donker en regende het.        

Grondverzetmachine met beperkte hijsfunctie.
Borging op de platte oplegger door middel van een spanband. 
Voorbeeld van een platte oplegger met rongen.
Gevolgen

De leiding, het wegdek en een geparkeerde auto zijn beschadigd geraakt. Er was geen lichamelijk letsel. 

Leerpunten
  1. Controleer voordat materialen van vrachtwagens gehesen worden altijd de borging van andere materialen in de vrachtwagen: verwijder de borging van materialen die later gehesen worden pas net voordat ze gehesen worden en/of borg losliggende materialen die niet direct gehesen worden. Borgen kan onder andere door gebruik te maken van rongen, spanbanden en/of wiggen. 
  2. Zorg er tijdens hijsactiviteiten altijd voor dat alle aanwezigen in de directe omgeving van de hijsactiviteiten op een veilige plek staan: buiten de 'Line of Fire'. Gebruik stuurlijnen als lasten begeleid moeten worden.
  3. Sla lasten op de juiste wijze aan: hijs de last evenwichtig door de kraanhaak boven het zwaartepunt te plaatsen. Hijs de last voorzichtig een klein stukje om te controleren of alles in evenwicht hangt.
  4. Houd tijdens het hijsen van (zware) lasten rekening met het doorbuigen/bewegen van hef-/hijs-/transportmiddelen.
  5. Doe voorafgaande aan hef-/hijswerkzaamheden altijd een LMRA.