GO! Leereffect
28-05-2024 Prikkeldraad tegen oog
Wat is er gebeurd?

Op dinsdag 28 mei omstreeks 12.30u loopt een medewerker van project 'Tijdelijke Verkabeling MBR-EHV' op Heiderschoor 9 te Mierlo driepunts-prikkeldraad uit. Tijdens het afrollen van het prikkeldraad blijft het prikkeldraad in de rol 'hangen'. Om meer prikkeldraad af te rollen trekt de medewerker aan de rol prikkeldraad. Bij deze handeling schiet het prikkeldraad los en komt het uiteinde van het prikkeldraad tegen het oog van de medewerker. 

Gevolgen

Het hoornvlies van de medewerker is licht beschadigd: de huisarts behandelt het oog en plakt het oog af. 

Na 2 dagen was de medewerker geheel klachtenvrij.  

Leerpunten

1) Prikkeldraad mag alleen op heuphoogte worden afgerold/uitgelopen. Prikkeldraad mag niet over de schouder worden afgerold/uitgelopen.

2) Als prikkeldraad tijdens het afrollen/uitlopen blijft 'hangen' op de rol dan mag er gecontroleerd aan het prikkeldraad worden getrokken. Bij deze handeling moet de medewerker het prikkeldraad zo dicht mogelijk bij het uiteinde vastpakken: de medewerker moet voorkomen dat het uiteinde van het prikkeldraad ongecontroleerd in beweging komt. 

3) Indien er aan prikkeldraad moet worden getrokken, dan moet dit zoveel als redelijkerwijs mogelijk is met een tang worden uitgevoerd.

4) Bij werkzaamheden met prikkeldraad moeten altijd navolgende PBM's worden gedragen:

  • Een veiligheidshelm.
  • Een veiligheidsbril.
  • Rompkleding met lange mouwen.
  • Geschikte handschoenen.
  • Een lange broek.
  • Veiligheidsschoenen.