Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
We werken met gevaarlijke stoffen, deze kun je vinden in toxic als het gaat om een product. Daarnaast kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen bij onze processen. Op de website Grenswaarden gevaarlijke stoffen | SER, kun je lezen over grenswaarden van gevaarlijke stoffen. Deze zijn ingesteld om het risico zo klein mogelijk maken dat mensen door hun werk gezondheidsschade oplopen. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De grenswaarden van meer dan 2000 stoffen zijn vastgelegd in de databank van de SER.
Private en publieke grenswaarden
Werkgevers in de eerste plaats maar ook werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor het veilig omgaan met stoffen op de werkplek. Werkgevers moeten zelf grenswaarden vaststellen, tot een niveau waarbij geen schade aan de gezondheid van werknemers kan ontstaan. Deze worden private grenswaarden genoemd en vormen het uitgangspunt van het huidige wettelijke stelsel. Daarnaast vult het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het stelsel aan met publieke, wettelijke grenswaarden.
SZW stelt publieke grenswaarden vast voor stoffen:
Een actuele lijst van wettelijke grenswaarden staat in de Arbeidsomstandighedenregeling bijlage XIII. In bijlage XIIIA staan grenswaarden voor de niet-kankerverwekkende stoffen en in bijlage XIIIB voor de kankerverwekkende stoffen.
Voor alle gevaarlijke stoffen geldt dat bedrijven in het kader van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) moeten beoordelen in hoeverre veilig wordt gewerkt. Wij doen dat in een bedrijfsRIE of BURIE. Blijken er risico’s te zijn dan moeten zij een stappenplan opstellen om risico’s van gevaarlijke stoffen te voorkomen of te beperken. Voor een groot deel van de situaties kan het risico beoordeeld worden aan de hand van grenswaarden. De blootstelling aan een gevaarlijke stof moet lager zijn dan de wettelijke of publieke grenswaarde. Als die er niet is stelt de werkgever de grenswaarde vast. Dit is de bedrijfs- of private grenswaarde. Afhankelijk van de beoordeling wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn. De Arbowet verlangt dat de maatregelen in een bepaalde volgorde worden genomen, waarbij allereerst naar de bron van het probleem wordt gekeken. Dat wordt een arbeidshygiënische strategie genoemd.
De grenswaarde is een concentratieniveau van een gas, damp, aerosol, vezel of van stof in de lucht op de werkplek. Bij de vaststelling van deze waarde wordt als uitgangspunt gehanteerd dat gezondheid van de werknemers én hun nageslacht niet wordt geschaad (vroeger bekend als MAC waarde).
De grenswaarde bepaald dus feitelijk hoeveel van een bepaalde stof in de lucht mag zitten (of via de huid) die je binnen mag krijg op je werkplek zonder gezondheidsrisico’s.
Een aantal grenswaarden is dus vastgesteld door de overheid, publieke grenswaarden. Deze kun je vinden in de Arboregeling, zie hierboven. Voor stoffen die niet wettelijk zijn vastgelegd moet de werkgever zelf een veilige waarde vaststellen. Dat zijn de ‘private’ grenswaarden.
Grenswaarde TGG-8u
Grenswaarden zijn tijdgewogen gemiddelden over 8 uur, aangeduid met TGG-8u (tijd gewogen gemiddelde). Binnen deze periode van 8 uur kunnen concentratieniveaus voorkomen die hoger zijn dan de grenswaarde als getal. Deze moeten dan echter worden gecompenseerd door lagere waarden waardoor het 8 uur-gemiddelde niet wordt overschreden. De overschrijding mag echter nooit tot gezondheidsschade leiden.
Grenswaarde met een plafondwaarde, ceiling-waarde, deze waarde mag absoluut niet overschreden worden.
Grenswaarde TGG-15min of 30 min, een grenswaarde als tijdgewogen gemiddelde over 15 minuten. Deze waarde wordt vastgesteld zodat hoge blootstellingsniveau voor korte tijd wordt voorkomen.
Voor alle stoffen moet een werkgever een grenswaarde vaststellen. Leveranciers zijn verplicht een veiligheidsinformatieblad (VIB of SDS (Safety Data Sheet)) op te stellen. Heijmans heeft in het programma ‘Toxic’ alle veiligheidsinformatiebladen (VIB) opgenomen van de producten die gebruikt worden. Per product is een werkplekinstructiekaart (WIK) opgesteld.
WEET, WAAR JE MEE WERKT!
Grenswaarden kun je zoeken met onderstaande link:
Achtergrond informatie over het grenswaardestelsel vind je hier:
Je mag zoveel tekst toevoegen als gewenst
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.