Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan het rijden in de mist. In deze toolbox geven we je tips die er toe bijdragen dat kettingbotsingen en slippartijen kunnen voorkomen. Zo komen we veilig op het werk en zonder kleerscheuren weer veilig thuis (al is dat later dan normaal).
Om de onderstaande tips beter te begrijpen is het goed te weten wat mist eigenlijk is, hoe het ontstaat en dat je de risico’s van het rijden in mist niet onderschat.
Wat is mist en hoe ontstaat het?
Wanneer mistlampen aan en wanneer niet?
Wanneer mistlampen aan en wanneer niet? Wettelijk gezien is de aanwezigheid van mistlampen verplicht in iedere auto. Ondanks dat mistlampen verplicht zijn, gelden er wel specifieke regels voor wanneer je mistlampen in de auto aan mag zetten. Lang niet iedereen houdt zich aan deze regels en vaak worden mistlampen voor de auto ook bij slecht weer aangezet. Dus wanneer mogen de mistlampen aan en wanneer mag dit niet?
Wanneer mistlampen voeren?
Aan de achterzijde van de auto zijn mistlampen verplicht aanwezig. Aan de voorzijde is dit optioneel, maar de meeste auto's zijn hier wel van voorzien. Maar wanneer mistlampen voeren? Wanneer mistlampen voor en wanneer mistlampen achter aanzetten? De Nederlandse wetgeving is wat dat betreft heel duidelijk.
Wanneer mistlampen achter aan?
De mistlampen achter mogen enkel aan als het zicht minder is dan vijftig meter. Dit houdt in de praktijk in dat bij normale afstand achter de voorliggende auto de achterzijde van deze auto niet meer is te zien. Is dit nog wel het geval? Dan hoef je de mistlampen achter nog niet aan te zetten. Ook achterliggende auto's zien jou nog voldoende.
Wanneer mistlampen voor aan?
Mistlampen voor zijn toegestaan wanneer het zicht minder is dan tweehonderd meter. Om een aanknopingspunt te hebben, kun je de hectometerpaaltjes buiten de bebouwde kom in de gaten houden. Deze paaltjes staan op een afstand van honderd meter van elkaar. Binnen de bebouwde kom kun je de afstand tussen de lantaarnpalen in de gaten houden. Die staan meestal op een afstand van vijftig meter van elkaar af.
Wanneer mistlampen niet aan?
Wanneer de mistlampen aan is voor veel verkeersdeelnemers nog lastig in te schatten. Mistlampen voor zijn toegestaan bij zicht minder dan tweehonderd meter, maar dikwijls worden ze aangezet voor de sier en omdat dit bij de stijl van de auto past. Ook schakelen veel mensen de mistlampen in de auto al aan bij een hevige regen- of sneeuwbui. In al deze situaties is het niet toegestaan om mistlampen te voeren en kun je beboet worden.
Hoe mistlampen aanzetten?
Weet je eindelijk wanneer mistlampen aan moeten? Dan is er nog een vraag: hoe moet je de mistlampen aanzetten? Omdat mistlampen maar zelden aangezet hoeven te worden, zijn de knopjes misschien niet altijd even goed te vinden voor iedereen.
Mistlampen voor hebben een symbool van een lamp die naar beneden schijnt, met een verticale kronkellijn er doorheen. Dit symbool is groen verlicht.
De mistlamp achter heeft als symbool een lamp die horizontaal schijnt, opnieuw met een kronkellijn er doorheen. Dit symbool wordt echter oranje of rood verlicht. Een ander verschil is dat het symbool voor mistlampen voor naar links wijst – en het andere symbool naar rechts.