Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan het onderwerp lassen
Lassen is een manier om twee metalen aan elkaar te verbinden. Dat gebeurt door ze aan elkaar te laten smelten. Daarvoor is plaatselijk een hoge temperatuur nodig. Soms wordt er nog extra lasmateriaal toegevoegd.
We onderscheiden twee manieren van lassen: elektrisch en autogeen.
Bij elektrisch lassen wordt een elektrische vlamboog gebruikt, die het materiaal plaatselijk heel heet maakt. In feite is elektrisch lassen niets anders dan een beheerste kortsluiting.
Bij autogeen lassen komt de warmte van een glasvlam, die wordt versterkt door extra zuurstof. De brandbare gassen zijn:
Brand- en explosiegevaar
Er kan brand- en explosiegevaar ontstaan door het ongemerkt wegstromen van gassen en/of zuurstof. Dit wegstromen kan plaatsvinden door slanglekkages, niet goed gesloten branders of defecte afsluiters. Men moet dan de zogenaamde slangbreukbeveiliging toepassen. Deze stopt de gas- en/of zuurstoftoevoer automatisch in geval van grote lekkage. Explosiegevaar doet zich met name voor bij autogeen lassen aan gesloten of bijna gesloten vaten. Bij het warm worden van het vat kunnen de in het vat aanwezige gassen tot ontbranding komen.
Blootstelling aan schadelijke dampen
Bij autogeen lassen (en snijden) kunnen schadelijke gassen en nevels ontstaan. Deze leveren gevaar voor de gezondheid op. Denk bijvoorbeeld aan lassen in besloten ruimten. Gevaar kan ontstaan door:
Aan het verbranden van acetyleen of propaan door de brander zal niet alleen de zuurstof uit de zuurstoffles deelnemen, maar ook uit de omringende lucht. Als de verbranding niet volledig is, zal het zeer giftige koolmonoxide ontstaan. In een niet goed geventileerde ruimte loopt bovendien het zuurstofgehalte van de lucht nog terug door het zuurstofgebruik van de lasvlam.
Ook worden door de hoge temperatuur van de lasvlam (circa 3000 ºC) uit de stikstof en zuurstof van de lucht stikstofoxiden gevormd. Dit worden 'nitreuze dampen' genoemd. Deze dampen zijn reeds in lage concentraties zeer giftig en kunnen een ziekte (longoedeem) tot gevolg hebben.
Schadelijk geluid (lawaai)
Afhankelijk van het gebruikte proces, de soort spanning en de omgeving van de lasser, kan schadelijk geluid ontstaan. Van schadelijk geluid wordt gesproken indien het geluidsdrukniveau de 80 dB(A) overschrijdt.
Schadelijke straling
Overmatige hitte
Als je onbeschermd in de buurt van de laswerkzaamheden bent loop je ook kans op verbranding van de huid door UV- straling. Bedekking van de gehele huid zoals gezicht/nek/armen/handen is een must.
Ziektebeeld
Denk niet te licht over lasogen, neem maatregelen om het te voorkomen.
Brand- en explosiegevaar
Blootstelling aan schadelijk dampen
Schadelijk geluid
Wat kun je eraan doen?
Preventie
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.