Binnen jouw bedrijfsonderdeel is er binnenkort een audit van de veiligheidsladder. Deze wordt uitgevoerd door Aboma. De toolbox geeft info over de audit en wat je kunt verwachten, zodat jij goed voorbereid bent.
Ga met elkaar in gesprek over de volgende stellingen:
Vraag: Welke doelstelling heeft Heijmans ten aanzien van de veiligheidsladder?
Antwoord = trede 4
We willen naar een proactieve veiligheidscultuur. Bij Heijmans hebben we proactief gedrag beschreven in het GO! kompas. Met behulp van de veiligheidsladder meten we hoe proactief we zijn en wat we nog moeten verbeteren. Dit meetinstrument gebruikt de hele bouwbranche.
De veiligheidsladder bestaat uit meerdere treden. Trede 4 betekent dat we proactief met veiligheid omgaan. Collega’s worden continu aangemoedigd te verbeteren in veiligheid. Iedereen is bewust bezig met veiligheid en pakt zijn verantwoordelijkheid. We nemen initiatief en we spreken elkaar aan op onveilig gedrag.
Certificering op de veiligheidsladder is sinds 2022 verplicht in de bouw, zie dit filmpje: Filmpje over de VIA (veiligheid in aanbestedingen)
De audit bestaat uit gesprekken met allerlei collega’s uit ons bedrijf. Er vinden ook observaties plaats waarbij de auditoren ons gedrag bestuderen.
Voorbeelden van vragen die auditoren kunnen stellen:
De auditoren zullen vooral vragen stellen. Soms ook confronterende vragen. Het enige wat je hoeft te doen, is een eerlijk antwoord geven.
Tips
Niet doen
Ter inspiratie een paar voorbeelden van proactief gedrag binnen Woningbouw
Ter inspiratie een aantal uitdagingen binnen Woningbouw