Werken met machines, elektrisch gereedschap of werken aan de kant van de snelweg of het spoor kan schadelijk zijn voor het gehoor. Als je langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld, kan dit leiden tot blijvende gehoorschade.
De norm voor schadelijk geluid voor een achturige werkdag ligt op een gemiddeld geluidsniveau van 80 dB(A).
Hoe herken je schadelijk geluid? Wanneer je op één meter afstand staat en je kunt, met normaal stemgeluid, de ander niet goed verstaan dan is het geluidsniveau hoger dan 85dB(A)
Bij blootstelling van meer dan 80 dB(A) is het dragen van gehoorbescherming verplicht!
Geluid is schadelijk bij een blootstelling aan 80dB(A) of meer over een achturige werkdag.
De gevolgen
Incidentele blootstelling aan schadelijk geluid kan leiden tot:
Voortdurende blootstelling aan schadelijk geluid kan leiden tot:
Blijvend gehoorverlies
Deze gevolgen kunnen op hun beurt op de werkvloer leiden tot ongevallen of productieverlies; maar leiden ook tot verminderd welbevinden, ook in je privé tijd.
Vermoeidheid na een lange werkdag is normaal; maar geluidsblootstelling zorgt ervoor dat de vermoeidheid nog meer toeneemt.
Bron aanpak:
Collectieve voorziening:
Persoonlijke bescherming:
Vaak denken we aan de standaardgehoorbescherming of de aangemeten middelen. Maar wat is de bedoeling van dit middel eigenlijk? Gehoorbescherming is niet: “alle geluid dempen”, maar zorgen dat je kan horen wat je moet kunnen horen, op een veilige manier. Wanneer dit niet kan, zal de gehoorbescherming worden verwijderd, hoe goed die ook past.
Wat we ons moeten beseffen, is dat er niet maar één oplossing is die voor iedereen in elke situatie toepasbaar is. Hieronder zullen er wat voorbeelden worden doorgenomen, waarbij de voor- en nadelen worden aangegeven. Afhankelijk van de situatie kies je de beste bescherming bij de omstandigheden, soms moet men dus wisselen.
Individueel op maat gemaakte gehoorbescherming
De maximale levensduur van Elacin zachte otoplastieken is 4 jaar (gebaseerd op passing, demping, product en materiaal).
De leverdatum van de aangemeten otoplastieken wordt door de leverancier Intersafe Groeneveld digitaal opgeslagen; zodat de gebruiker aan het einde van de levensduur van de otoplastieken wordt gewaarschuwd
Onderhoud en reiniging voorkomt oorinfecties en verlengt de levensduur.
Nadeel: stof kan mee komen in het oor.
Oorkap met omgevingsluister functie voorbeeld “level depending oorkappen” of electronische oorpluggen. Ook zijn er mogelijkheden om de oorkappen te verbinden met telefoon of portofoon. Zo blijft omgevingsgeluid beperkt, maar hoort men wel de boodschap van de collega.
Intersafe/3M levert voor elke situatie een passende oplossing. Vraag je PBM coördinator naar de mogelijkheden.
Een veel minder bekend middel is de Switch plug. De plug heeft als voordeel dat er meerdere standen zijn om geluidscherming toe te passen. Zit je in een omgeving waar wisselende pieken zijn dan kan met dit eenvoudig oplossen met deze plug. De plug hoef je niet uit het oor te halen maar kun je buitenaf aanpassen aan de situatie.
Gehoorbescherming, hoe juist ook gekozen, biedt alleen de gewenst bescherming indien correct gekozen en gedragen.
Hierbij de link naar de leverancier Intersafe Groeneveld: https://esm2.intersafe.eu/employee
Voor meer informatie over gehoorbescherming: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/gehoorbescherming
Werknemers meten zelf schadelijk geluid op de werkvloer
Meet de herrie op je werk met de FNV Decibelmeter! Met deze gratis app kun je zien aan welk geluidsvolume je wordt blootgesteld op je werk. Je krijgt meteen advies met betrekking tot je werksituatie: is het nog veilig of niet? Via de microfoon van je telefoon kun je geluidsvolume in decibel (dB) meten. Of de herrie schadelijk is voor je oren, hangt af van het volume en de tijdsduur. De FNV Decibelmeter is gratis verkrijgbaar in de app-store voor zowel de Iphone als androïd toestellen.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.