Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Is een ecoloog al benaderd om advies in te winnen?
Onder invasieve exoten worden alle soorten planten, dieren en overige organismen bedoeld welke van nature niet in Nederland voorkomen en schadelijk zijn voor onze natuur. Het tegengaan van invasieve soorten worden zowel op nationaal, maar ook op EU-niveau behandeld. Op Europees niveau wordt een unielijst exoten bijgehouden.
Echter deze lijst omvat niet alle schadelijke soorten, waaronder de Japanse duizendknoop.
Van belang is rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van schadelijke soorten en hier bij onze projecten rekening mee te houden.
Het bestrijden ervan kan op verschillende manieren, maar is lastig en kosten- en tijdsintensief. Het achterlaten van een klein stukje stengel of wortel kan zorgen voor een nieuwe plant in het volgende jaar. Op de site https://bestrijdingduizendknoop.nl/protocol/ is meer informatie te vinden over de plant en de verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden.
Het verwijderen van deze plant is mogelijk als wordt voorkomen dat de planten tot zaadzetting komen. De zaadzetting begint in augustus/september. Bestrijding kan door maaien of handmatig uittrekken.
De plant bevat gezondheidsrisico’s. Bij beschadiging van de plant komt een stof vrij en kan bij aanraking zorgen voor brandblaren die onder invloed van zonlicht de huid aantasten. Bij huidcontact is schoonmaken met water en zeep noodzakelijk en dient de huid direct afgedekt te worden. Bij oogcontact dient de ogen worden uitgespoeld met water en is een huisarts raadplegen noodzakelijk. Indien er sap in de mond terecht komt, is spoedeisende hulp noodzakelijk.
Er zijn diverse methode beschikbaar om de plant te bestrijden. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte methoden zijn afsteken, maaien en begrazing. Het zaad bevat tot 7 jaar zijn kiemkracht en bij bestrijding is een lange monitoring noodzakelijk waarbij opkomende planten niet tot bloei komen.
Afhankelijk van het beheertype en doelstellingen van een gebied kan gekozen worden om de boomsoort te bestrijden of te beheersen. Gehele bestrijding is vrijwel onmogelijk. Er zijn diverse methode beschikbaar waaronder uittrekken van de zaailingen. Ook maaien en begrazen zijn methoden om woekering van de plant tegen te gaan.
Het zaad bevat tot 7 jaar zijn kiemkracht en bij bestrijding dienen opkomende planten niet tot zaadzetting te komen (geen vruchten laten rijpen)
Watercrassula of waternaaldkruid is onder de juiste milieuomstandigheden zeer invasief. Open plekken in vochtige levensgemeenschappen zijn vatbaar voor de plant. Woekering van deze soort veroorzaakt diverse ongewenste effecten, zoals reductie van het aantal inheemse soorten. Ook zijn er negatieve effecten voor de waterhuishouding en -kwaliteit op locaties waar de plant dominant is. Voorbeelden hiervan zijn het volledig dichtgroeien van waterlichamen en zuurstofgebrek in het water. Watercrassula groeit jaarrond en heeft daarom in het voorjaar een voorsprong op inheemse soorten, die opnieuw biomassa moeten produceren (uitgroeien vanuit ondergrondse delen of opslaan uit zaad).
Heb je vragen over invasieve exoten of is het bestrijden ervan als projecteis meegegeven, neem altijd eerst contact op met het team ecologie via ecologie@heijmans.nl
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.