De Wet natuurbescherming (Wnb) beschermt Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten. De wet geldt sinds 1 januari 2017 en vervangt 3 wetten: de Natuur- beschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en Boswet.
Trede 2 en vooral 3 proberen we te vermijden door het aanpassen van de uitvoeringsmethode en vooral de planning van de werkgangen.
Mede op basis van de Gedragscode wordt door de adviseur van Landschap & Ecologie van Heijmans een ecologisch werkprotocol, EWP, opgesteld om aan te geven hoe je met de beschermde Flora en Fauna in en om het projectgebied omgaat. Met het EWP wordt de Gedragscode projectspecifiek gemaakt op de uitvoeringsmethode die in de planvoorbereiding wordt bepaald.
Een EWP kan ook als een kwaliteitsborgingsinstrument gezien worden en samen met het Ecologisch Logboek wordt de aantoonbaarheid van onze naleving van de Wet natuurbescherming vastgelegd c.q. gedocumenteerd.
Ook wordt een ecologische inspectie van het projectgebied + eventuele vrijgave (met voorwaarden) uitgevoerd. Het Ecologisch Logboek kan dan de tijdlijn (kapstok) waarin alle relevante acties en gebeurtenissen op het gebied van ecologie genoteerd worden.
Risicovolle taken waarbij mogelijk een ontheffing moet worden aangevraagd.
Belangrijke risico's bij overtreding van Wet natuurbescherming
Samengevat bevat een werkvergunning informatie over
Een ontheffing is geldig voor een specifieke periode, vaak een aantal jaar.
Tip: raadpleeg de vakdiscipline landschap en ecologie van Heijmans PrOm; zij zijn bekend met de Wet natuurbescherming.
Voor vragen kun je een mail sturen naar ecologie@heijmans.nl
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.