Gehoorbeschadiging kun je krijgen als je langdurig wordt blootgesteld aan harde geluiden en is vaak onomkeerbaar. Blootstelling aan geluid kan plaats vinden in diverse omgevingen zoals bouwplaatsen, fabrieken, concerten, schietbanen, en zelfs tijdens recreatieve activiteiten, zoals motorrijden. Het dragen van gehoorbescherming is belangrijk om schade te voorkomen. Het type gehoorbescherming dat nodig is, hangt af van de specifieke situatie en de geluidsintensiteit (dB(A), maar in het algemeen is het een eenvoudige maar effectieve manier om gehoorverlies te voorkomen
Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A). Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij werknemers bij 80 dB(A). Boven deze waarde moet de werkgever volgens de Arbowet gehoorbescherming aanbieden.
Hoe herken je schadelijk geluid? Wanneer je op één meter afstand staat en je kunt, met normaal stemgeluid, de ander niet goed verstaan dan is het geluidsniveau hoger dan 85dB(A)
Bij Heijmans: bij blootstelling van meer dan 80 dB(A) is het dragen van gehoorbescherming verplicht!
Geluid is de trilling van luchtmoleculen die je oren waarnemen. Het ontstaat wanneer iets trilt, zoals een luidspreker die geluidsgolven produceert, of wanneer iets botst of wrijft, zoals mensen die praten of muziekinstrumenten die worden bespeeld.
Geluid wordt gemeten in decibels (dB) en kan variëren in volume en toonhoogte.
Onze oren vangen deze trillingen op en zetten ze om in elektrische signalen die naar onze hersenen worden gestuurd, zodat we geluid kunnen horen en begrijpen. Het is belangrijk om bewust te zijn van geluid en het te beheren, vooral op de werkplek, om gehoorschade te voorkomen en een comfortabele en productieve werkomgeving te behouden.
Hoe kun je gehoorschade herkennen:
Blootstelling aan te hoge geluidsintensiteit kan leiden tot verschillende risico's voor de gezondheid, waaronder:
Om deze risico's te verminderen, is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen in lawaaierige omgevingen en voorzorgsmaatregelen te nemen om de blootstelling aan schadelijk geluid te minimaliseren. Regelmatige gehoorscreening en bewustzijn van de effecten van te hoge geluidsintensiteit zijn essentieel om gehoorschade te voorkomen.
Blijvend gehoorverlies betekent:
Het is belangrijk om proactief te zijn bij het voorkomen van blootstelling aan te hoge geluidsintensiteit, aangezien gehoorschade vaak onomkeerbaar is. Het nemen van deze maatregelen kan helpen om je gehoor te beschermen en de risico's van gehoorschade te minimaliseren.
Individueel op maat gemaakte gehoorbescherming, "otoplastieken"
Levensduur: om ongeveer de 2 jaar is controle van de gehoorbescherming gewenst. Op dat moment wordt bepaald of er vervanging nodig is.
Het aanmeten kan dagelijks op locatie bij VeiligGoed in Sliedrecht, of op afspraak op locaties van Heijmans of op een werklocatie of huislocatie.
Onderhoud en reiniging voorkomt oorinfecties en verlengt de levensduur. Dit wordt uitgelegd op de bijsluiter die geleverd wordt als je otoplastieken ontvangt.
Nadeel: stof/vuil kan mee komen in het oor.
Een oorkap, ook wel een gehoorbeschermingskoptelefoon genoemd, is een hoofdbeugel met twee oorschelpen die zijn ontworpen om het gehoor te beschermen tegen schadelijk geluid. De oorschelpen zijn meestal gevuld met geluidsabsorberend materiaal en zijn bevestigd aan de hoofdbeugel. Ze worden over de oren geplaatst en sluiten de gehoorgangen af om het geluid te dempen. Oorkappen zijn vaak verstelbaar en comfortabel om te dragen.
VeiligGoed heeft oorkappen in het assortiment, Wijngaarden VeiligGoed. Je kunt ook altijd terecht bij je PBM coördinator.
Napo in "weg met de herrie!" | NAPO (napofilm.net)
Gehoorbescherming, biedt alleen de gewenst bescherming indien deze goed wordt gedragen.
Handboek PBM: PBM Handboek (1).pdf
Voor meer informatie over gehoorbescherming: www.arboportaal.nl/
Werknemers meten zelf schadelijk geluid op de werkvloer Decibelmeter - FNV : Meet de herrie op je werk met de FNV Decibelmeter! Met deze gratis app kun je zien aan welk geluidsintensiteit je wordt blootgesteld. Je krijgt meteen advies met betrekking tot je werksituatie: is het nog veilig of niet? Via de microfoon van je telefoon kun je geluidsvolume in decibel (dB) meten. Of de herrie schadelijk is voor je oren, hangt af van het volume en de tijdsduur.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.