01 Organisatorische aspecten
 >  GO! - Kompas (houding en gedrag)
Introductie GO! Kompas

Het GO! Kompas geeft richting aan: duidelijkheid over wat we onder proactief gedrag verstaan en wat we van elkaar verwachten. In het GO! kompas staan onze afspraken en jouw rol in een proactieve veiligheidscultuur. Dit is hoe we veilig werken. 

Het GO! kompas is er voor iedereen die bij, met en voor Heijmans werkt. 

In 2013 is Heijmans gestart met het Geen-ongevallen programma. Sindsdien hebben we er met zijn allen voor gezorgd dat veiligheid een belangrijk onderwerp is bij Heijmans. Complimenten! Maar we zijn er nog niet. We zullen proactief moeten zijn om toekomstige ongevallen te gaan voorkomen.


Bij veel collega's  ontstond de behoefte om helder te maken wat die proactieve werkwijze is en wat we daarbij van elkaar mogen verwachten. Daaruit is het GO!Kompas voortgekomen.


Het GO! Kompas maakt concreet wat proactief gedrag is en geeft de richting aan: dit is hoe wij veilig willen werken. Dit is de juiste koers!


In het GO! kompas vind je onze afspraken en jouw rol in GO! terug. En wij dagen jou uit om voor jezelf na te gaan: laat ik dit gedrag eigenlijk al zien? Of kan het beter?

Het GO Kompas - onze afspraken en jouw rol

Het GO! Kompas is opgedeeld in twee belangrijke kaders. Links de afbeelding en hieronder de leesbare tekst:

GO! Kompas


ONZE AFSPRAKENJOUW ROL
We benaderen veiligheid met een positieve en proactieve houdingIk geef het goede voorbeeld en neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen en andermans veiligheid. Ik ondersteun en waardeer iedereen die veilig werkt
We nemen de tijd voor veiligheidIk start het gesprek over veiligheid, maak dilemma’s bespreekbaar en deel goede voorbeelden
We werken altijd volgens planIk heb kennis genomen van het plan en houd mij aan de werkinstructie
We zijn ons bewust van de risico’s en treffen beheersmaatregelenIk informeer mijzelf over de risico’s, neem passende maatregelen en voer altijd een LMRA uit bij nieuwe werkzaamheden
We kijken nooit weg en spreken elkaar aanIk spreek collega’s aan als ik ze (on)veilig zie werken en waardeer het als ik zelf word aangesproken
We verbeteren continuIk meld (on)veilige situaties zodat anderen ervan kunnen leren en ik nodig collega’s uit om feedback te geven over mijn veiligheidsgedrag


GO Kompas - Prezi presentatie

Voor het GO! Kompas is ook een online Prezi-presentatie beschikbaar (klik hier). 

De GO! Kompas Prezi-presentatie staat ook op Heijmans GO! kompas toolkit.

(de Prezi presentatie alleen openen via Microsoft Edge en Google Chrome)


Door gebruik te maken van deze Prezi-presentatie wordt je stap voor stap meegenomen in de afspraken en jouw rol conform het GO! Kompas. 


GO! Kompas - Toolkit

Op de Heijmans intranetsite staat de Heijmans GO! kompas toolkit (klik hier) voor je klaar. Hier zijn onder andere de volgende items te vinden en te gebruiken:

GO! Kompas - scoor jezelf

GO! Kompas - Scoor jezelf

Print voor iedere deelnemer van de toolbox een eigen "GO! Kompas - Scoor jezelf"-kaart uit (klik hier).

De bedoeling is dat iedereen voor zich zelf het "GO! Kompas - Scoor jezelf"-kaartje invult.

1. Bestudeer de afspraken en ‘jouw rol’ in GO! uit het GO! Kompas

2. Scoor jezelf op iedere afspraak: in hoeverre laat jij dit gedrag zien? (iedereen doet dit individueel – je geeft dit voor jezelf aan).

1 = je laat dit gedrag nooit zien

2 = je laat dit gedrag nauwelijks zien

3 = je laat dit gedrag soms zien

4 = je laat dit gedrag vaak zien

5 = je laat dit gedrag altijd zien

Alle antwoorden zijn oké, er is geen fout of goed. Het gaat om wat jij zelf vindt.

3. Na het individueel scoren ga je in gesprek met elkaar over deze score. Wie heeft er ergens een score 5? Vraag: Hoe doe jij dit? Deel het zo dat de rest daarvan kan leren.

Wie heeft er ergens een 1, 2 of 3? Hoe denk je dat je dit gedrag nog vaker kan laten zien? Laat de rest meedenken hierover.

4. Misschien lukt het om af te sluiten met een eigen individuele afspraak? Of een teamafspraak?Poster GO! Kompas

GO! Kompas Poster

Print de GO! Kompas poster (klik hier) en hang hem op één of meerdere plekken waar alle medewerkers vaak tot regelmatig komen.

Zo wordt iedereen er aan herinnerd!

Mocht je problemen hebben met het downloaden van het "GO! Kompas - Scoor jezelf"-kaart of de GO! Kompas Poster neem dan contact op met de K&V-er van jouw bedrijfsonderdeel. Zij kunnen deze separaat naar je toe mailen.

Tips > Voorbeelden
 • Een collega in het zonnetje zetten en belonen voor veilig gedrag
 • Een melding maken van een (on)veilige situatie in de GO!app
 • Vragen hoe het met een collega gaat
 • Zorgen dat er over veiligheid wordt gesproken, voordat we samen aan het werk gaan, bijvoorbeeld door het inregelen van een dagstart
 • ideeën die je hebt over veiligheid delen in plaats van voor je houden
 • Niet zomaar iets doen, zorgen dat je weet wat er moet gebeuren en anders vragen naar instructie
 • Jezelf continu afvragen of het nóg veiliger kan
 • Dilemma's en uitdagingen bespreken met jouw collega's,ook als je twijfelt of er een oplossing is.
Tips > Werk volgens het GO! Kompas
 • Laat je horen, Twijfel je? Of ben je juist ergens heel trots op? Laat je horen! Een gesprek over veiligheid is altijd goed!


 • Kijk nooit weg. Zie jij een onveilige situatie? Loop dan niet door ook al heb je het druk. Bespreek de situatie, meld het en zorg dat het opgelost wordt.


 • Nodig anderen uit. Vraag om feedback en ga niet direct in de verdediging als je wordt aangesproken op jouw gedrag. Daar worden we gezamenlijk juist beter van!


 • Blijf verbeteren. Zie jij een slimme oplossing om nog veiliger te werken? Deel het met jouw collega's.Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.