01 Organisatorische aspecten
 >  Achteruit inparkeren verplicht
Discussie > Bespreek het met je collega’s!
  • Ik parkeer altijd achteruit in
  • Ik heb moeite met achteruit inparkeren
Introductie

Tijdens deze Toolbox meeting besteden we aandacht aan het achteruit inparkeren. Net als andere grote bedrijven en leasemaatschappijen verplicht Heijmans vanaf 1-1-2020 het achteruit inparkeren. Dit is veiliger, beter voor het milieu en leidt tot minder schades. Het lijkt wellicht betuttelend, maar dit beleid is eenvoudig te onderbouwen. Alle neuzen de goede kant op! Het kan weleens voorkomen dat je gehaast wegrijdt, achteruit rijdt en niet goed oplet. Ook daarom is het beter om achteruit in te parkeren, een deuk ligt zo in het vizier.


Risico's > Wat kan er gebeuren?

Vooruit inparkeren

  • Zicht beperkt bij het uitrijden (o.a door dode hoek)
  • Aanrijdgevaar
Maatregelen > Wat moet je doen?

De 4 voordelen van achteruit inparkeren: 

1. Beter zicht op de weg. Wie achteruit inparkeert heeft beter zicht op de weg bij het verlaten van een parkeervlak.
2. Men kan makkelijker wegrijden. 
3. Een kleinere kans op schades. Beter zicht op de weg zorgt ervoor dat u minder snel paaltjes, voetgangers en andere auto’s over het hoofd ziet.
4. Het scheelt brandstof. Een koude motor verbruikt meer brandstof, soms wel 50% meer. Als u uit parkeerstand wegrijdt, is de motor meestal afgekoeld. Achteruit uit een parkeerplek rijden, zorgt er dus voor dat u onnodig brandstof gebruikt.


Jammer!
Prima!
Tips > Voor meer informatie


Schat of het past

Een handig ezelsbruggetje: de parkeerplek moet 1,5 keer de lengte van uw auto zijn. Houd dit in gedachte als u naar een plekje zoekt.

Kijk, kijk en kijk

Kijk om ongelukken te voorkomen altijd eerst in de binnenspiegel, de rechterbuitenspiegel en over uw rechterschouder voordat u de auto parkeert. Vergeet ook geen richting naar rechts aan te geven. Waarschijnlijk is dat ooit in uw oren geknoopt door uw rijdinstructeur, maar doet u dat nog steeds?

Draai op het juiste moment uw stuur

Als de spiegel van de auto gelijk is aan de bovenste lijn van het tweede parkeervlak, draai dan uw stuur naar rechts. Pas als uw auto in één lijn staat met het parkeervak draait u het stuur naar links zodat de wielen recht onder de auto staan. Rijd daarna recht achteruit, zodat de auto netjes in het vak staat.

Stel de spiegel anders in

Pas de stand van de zijspiegel aan de passagierskant aan. Richt de spiegel op het achterwiel voor een ander beeld op de buitenkant van de auto. Veel mensen vinden achteruit inparkeren zo makkelijker.
-