06 Bijzondere werkzaamheden
 >  Kabelzoeker
Introductie

Een kabelzoeker vindt kabels toch......... 


Nee, een kabelzoeker vindt elektromagnetische velden.  Deze velden ontstaan rondom een onder spanning staande kabel of een stalen voorwerp vanaf ongeveer 100 meter (zoals een stalen leiding, telecomkabel).


Heijmans Kabelschadepreventieteam

Het Heijmans graafschadepreventieteam is voornemens om in 2023 een campagne te lanceren rondom de kabelzoeker.

Maatregelen > Wat kan je met een kabelzoeker; de voordelen

Het gebruik van een kabelzoeker heeft veel voordelen, je kunt namelijk de precieze ligging van een kabel of metalen leiding bepalen. Dit is handig voor bijvoorbeeld:

  • Ter controle van de KLIC;


  • Locaties waar geen KLIC is (eigen terreinen) of rondom bouwkasten, deze staan niet op de KLIC;


  • Als je een aftakking gaat maken van/ nabij bijvoorbeeld een persriool, slagboom, OV, stoplicht etc. Je weet dat er een stroomkabel naartoe loopt, maar niet precies waar de kabel ligt (dit ligt vaak in de praktijk niet zoals op de KLIC vermeld).
Type kabelzoeker

Binnen Heijmans is een graafschadepreventieteam die zich bezig houdt met het verminderen van graafschades. Deze groep heeft verschillende types onderzocht, als beste uit de test gekomen is de C.A.T4. Eventueel aanvullend hierop kan de Genny4 zender worden gebruikt. De Genny4 zendt een eigen signaal uit en is daarmee toepasbaar op alle metalen kabels en leidingen.


Risico's > Kabelzoeker is geen heilig middel!

De kabelzoeker is helaas geen heilig middel. De kabelzoeker heeft namelijk metalen onderdelen nodig. Leidingen van PE, beton, PVC en glasvezel kan de kabelzoeker niet vinden.  Als de kabelzoeker niet afgaat, betekend dit dus niet dat er geen kabels en/of leidingen kunnen liggen.

​​​​​​​

Discussie > Bespreek het met je collega’s!
  • Bij welke situaties op jullie werk zou een kabelzoeker handig zijn?
Tips > Voor meer informatie

Heb je interesse in een kabelzoeker of wil je meer weten over het voorkomen van graafschades, kijk dan op de Heijmans  sharepointpagina van het graafschadepreventieteam.

Heijmans interne sharepoint (alleen voor Heijmans medewerkers toegankelijk)


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.