Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de veiligheid rondom stof. Stof is een verzamelnaam voor alle soorten deeltjes die gemakkelijk in een luchtstroom worden meegevoerd. Luchtverontreinigende stoffen worden grofweg onderverdeeld in deeltjesvormige en gasvormige stoffen. Bij deeltjesvormige stoffen wordt, op basis van de grootte of samenstelling van de deeltjes, onderscheid gemaakt in verschillende fracties:
Op elke bouwplaats is stof aanwezig en bij iedere bouwactiviteit komt stof vrij.
Met stof in lucht wordt de verzameling van alle deeltjes in de lucht bedoeld. Een van de meest gebruikte termen is fijn stof, vaak afgekort tot PM10 fijnstof. ‘PM’ komt uit het Engels en staat voor ‘Particulate Matter’. De ‘10’ is een indicatie voor de maximale grootte van de stofdeeltjes (in micrometer) die tot PM10 behoren.
Fijn stof (PM10) is opgebouwd uit een groot aantal stoffen. Het belangrijkste onderdeel vormen stofdeeltjes die in de lucht worden gevormd uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak. Een tweede belangrijke bijdrage komt van elementair koolstof en organische koolstofverbindingen.
Soorten fijnstof
Stof bestaat dus uit deeltjes van verschillende grootte. De grootte van die deeltjes bepaalt waar de deeltjes naar toe gaan na het inademen. De grootste deeltjes worden opgevangen in de neus-, mond- en keelholte, maar de kleinste kunnen doordringen tot in de longblaasjes.
Inhaleerbaar en respirabel
Stof dat door de neus of de mond wordt ingeademd heet inhaleerbaar stof. Als het vervolgens ook nog tot in de longblaasjes door kan dringen, spreken we van respirabel stof.
Voor stof zijn er twee wettelijke grenswaarden als TTG 8 uur vastgesteld: een voor inhaleerbaar stof 10 mg/m3 en een voor respirabel stof 5 mg/m3. Deze worden over het algemeen nog steeds gebruikt. Door een aantal specialisten worden de huidige grenswaarde flink ter discussie gesteld. Zij adviseren een grenswaarde van 1 mg/m3 voor respirabel stof en 5 mg/m3 voor inhaleerbaar stof.
Er zijn in Nederland NOG geen publieke/wettelijke grenswaarden voor fijnstof.
Blootstelling aan stof kan leiden tot:
Via inademing komt fijn stof terecht in neus, de bovenste en onderste luchtwegen en in de longen. Hoe kleiner de diameter van het stof, hoe dieper dit de longen binnendringt. PM10 fijnstof kan bij inademen binnendringen tot in de bovenste luchtwegen, PM2,5 fijnstof tot in de diepere luchtwegen en ultrafijn stof kan tot in de longblaasjes binnendringen en hier direct in het bloed worden opgenomen
Je kan in ieder geval:
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Hier vind je twee filmpjes over stof:
De grootte van fijnstof - YouTube
Zo veel troep adem je in als je door de stad loopt - YouTube
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.