11 Incident specifieke toolboxen
 >  Knippen of zagen van leidingen
Introductie

Op dinsdag 24 januari 2023 verwijdert Heijmans in opdracht van Liander de gasaansluiting van Kruisstraat 69 te Ens. Tijdens deze werkzaamheden knipt een medewerker met een ongeïsoleerde PE schaar een onder spanning staande LS-kabel (de huisaansluiting) in plaats van de te verwijderen gasleiding. De medewerker schrikt hier enorm van, maar loopt geen letsel op. Bij het knippen of zagen van leidingen vinden geregeld vergelijkbare incidenten plaats. Om deze reden besteden we tijdens deze toolboxmeeting aandacht aan het knippen of zagen van leidingen.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Bij het knippen of zagen van een leiding kan een medewerker letsel oplopen omdat de medewerker onbewust/onbedoeld een onder spanning staande elektrakabel doorknipt of doorzaagt. Dit scenario kan optreden door:  

1) Verwisseling van kabels en leidingen, omdat kabels en leidingen op elkaar lijken. Sommige leidingen lijken qua kleur, afmeting, materiaal, vervuiling en veroudering op elektrakabels. 

2) Leidingen die gebruikt zijn als mantelbuis. In het verleden zijn oude of ongebruikte leidingen gebruikt om elektrakabels door te voeren. In deze leidingen bevinden zich elektrakabels. Niet iedereen is zich hiervan bewust.